Trumpova šance a „zlý muž“, hodnotí výběr viceprezidenta Zaorálek. Svoboda zmínil klady

Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

Exministři zahraničí o výběru Trumpova viceprezidenta

Zlý muž. Těmito slovy popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) Jamese Davida Vanceho, kterého si jako svého viceprezidenta vybral kandidát do Bílého domu Donald Trump. Další exšéf resortu Cyril Svoboda (KDU-ČSL) považuje prosazování Vanceho za správné.

„Trumpův kandidát na viceprezidenta J. D. Vance má pestrou minulost. Než přestoupil k republikánům, byl i demokratem. Také napsal velice zajímavou knihu (Americká elegie, pozn. red.), jíž si můžete přečíst i v češtině, a formuluje poměrně zásadní politické myšlenky,“ pronesl bývalý šéf resortu zahraničí Zaorálek.

ČTĚTE TAKÉ: Pokus o atentát byl pro Trumpa dvojitý dar z nebe, říká Plesl. Umí skvěle reagovat, vytěží maximum

„Je to postava, která na sebe v poslední době poutá hodně pozornosti. Vzhledem k tomu, co formuluje, a že prosazuje tvrdý postoj, je to takový trochu zlý muž.“ Exprezidentovi se prý díky Vancemu otvírá velká šance na zvolení.

Podle Zaorálka Vance zastává rázný přístup k Ukrajině. „Vidím silnou ozvěnu toho, co Trump hlásal a představoval ve svém prvním prezidentském období,“ vysvětloval politik, který tak odkazoval na Trumpovy myšlenky, že politika příliš velkého nasazení ve světě je něco, co se USA nevyplácí.

Ztělesnění amerického snu

Další exministr zahraničí Cyril Svoboda považuje výběr Vanceho za velmi dobré rozhodnutí republikánů. Je prý příkladem amerického snu. „Pochází z chudých poměrů, jeho matka byla závislá na drogách, otec opustil rodinu, když byl batole, a vychovávali ho prarodiče,“ líčil Svoboda. „Vypracoval se z nuly a byl i kritikem smetánky a bohatých Američanů. A to je velmi dobrý tah číslo jedna – že vedle Trumpa, který se pohyboval celý život mezi těmi nejbohatšími, je najednou někdo, kdo vyrostl v úplně jiných poměrech,“ vysvětloval.

Druhým silným argumentem je podle Svobody Vanceův věk. „Je mu 39 let, je mladý a dává jistotu těm, kteří volí Trumpa – kdyby náhodou nemohl dokončit mandát, tak je tu výborný, mladý, energický a rozhodný viceprezident, který se může chopit úřadu,“ dodal Svoboda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polovina Američanů čeká občanskou válku, varují experti. Útok na Trumpa trhá zemi na dva kusy

Tagy: