Polovina Američanů čeká občanskou válku, varují experti. Útok na Trumpa trhá zemi na dva kusy

Podporovatelé Donalda Trumpa ve Wisconsinu

Donald Trump je po střelbě blíže k tomu stát se znovu prezidentem, míní expert

Pokus o atentát na exprezidenta Donalda Trumpa ještě prohloubí příkopy v polarizované zemi, a to jak mezi voliči, tak mezi politiky. Odhaduje to analýza listu The New York Times, která upozornila, že téměř polovina Američanů se smiřuje s tím, že během jejich života vypukne občanská válka.

Atentáty na významné politiky nejsou v historii USA naneštěstí ničím neobvyklým. Historicky nové jsou ale ohlasy společnosti, která reaguje na nedělní pokus o atentát na Donalda Trumpa. Útočníkova kulka zranila na volebním mítinku exprezidentovo ucho, od smrti Trumpa dělily centimetry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nepochybila tajná služba před útokem na Donalda Trumpa? Zvláštní agent se zákroku diví

Když byl v roce 1963 spáchán atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho, celá země byla v šoku a snažila se semknout. Když byl v roce 1981 vážně postřelen republikánský prezident Ronald Reagan, celé Spojené státy si přály jeho uzdravení. Demokratický politik Thomas O’Neill dokonce navštívil Reagana v nemocnici, aby dal najevo, že politické boje mají své limity.

Může za to ten druhý

Podle analýzy listu The New York Times teď ale Spojené státy podobně sjednocující scénář nečeká. Pokus o vraždu Trumpa prozatím nevyvolal snahy o utišení vyhrocené nálady. Naopak. Obě strany nadále pokračují v očerňování druhého tábora.

„Zatímco demokraté bědovali nad politickým násilím, které Trumpovi dlouhodobě vyčítají, republikáni z útoku okamžitě obvinili prezidenta Bidena a jeho spojence, kteří podle nich vycházeli z podnětných slov označujících bývalého prezidenta za protofašistu, který by zničil demokracii,“ napsal list The New York Times.

Nebylo moc těch, co by ve vypjaté chvíli zachovali chladnou hlavu. Demokratům dávali za vinu atentát například Trumpův syn, exprezidentův poradce nebo možný Trumpův viceprezident J. D. Vance.

„Situace by mohla podpořit Trumpův narativ, že je obětí pronásledování ze strany demokratů. Trump, který byl obviněn, obžalován, žalován a odsouzen, ještě před sobotou obvinil demokraty, že usilují o to, aby byl zastřelen agenty FBI, nebo dokonce popraven za zločiny, za které se trest smrti nevykonává,“ uvádí analýza.

Podle ní nenávist prostupuje voličskými základnami i všemi patry politiky. Společnost je ideologicky rozdělena a žije ve dvou realitách, míní list. Útokům ostatně v minulosti neušli ani členové Kongresu.

Demokratka Gabrielle Giffordsová byla vážně postřelena v roce 2011. Republikána Stevea Scalise postřelil odpůrce Trumpa v roce 2017. A o pět let později někdo zmlátil muže demokratky Nancy Pelosiové, která proti Trumpovi vedla proces ústavní žaloby.

Strach z války

Polarizace společnosti je už tak velká, že se v posledních letech čím dál více mluví o občanské válce. Výzkum Maristu zjistil, že 47 procent Američanů považuje za velmi pravděpodobné, že ještě během jejich života vypukne v USA občanská válka.

První občanská válka v Americe probíhala mezi lety 1861 až 1865. Od té doby se nikdy na území Spojených států neválčilo.

Garen Wintemute, ředitel Programu prevence násilí na Kalifornské univerzitě v Davisu, ale upozornil, že většina Američanů stále odmítá politické násilí. „Atmosféra netolerance k násilí snižuje šanci, že k násilí dojde. Otázka, kterou před sebou jako národ máme, zní: Stane se násilí součástí americké politiky?“ řekl expert.

VIDEO: Střelce od Trumpa dělily pouhé desítky metrů, útočník se plížil po střeše. Záběry obletěly svět

Tagy: