Ukrajina měla přijmout Putinovy podmínky, řekl Trump. Od Zelenského poradce to pak schytal

Donald Trump a Vladimir Putin na tiskové konferenci po setkání ve finských Helsinkách v roce 2018.

Ukrajina měla přijmout ruské podmínky, aby zabránila invazi. Taková slova pronesl bývalý americký prezident Donald Trump. Podle něj měl Kyjev uznat okupovaný poloostrov Krym za ruský a zavázat se k tomu, že se nepřipojí k Severoatlantické alianci (NATO). Politik pak zopakoval, že pokud by byl stále prezidentem USA, tak by k „žádné válce nedošlo“.

Bývalý první muž Spojených států o válce na Ukrajině hovořil v americkém podcastu Claye Travise a Bucka Sextona. V rozhovoru mimo jiné řekl, že válce se dalo zabránit, kdyby Ukrajinci vyslyšeli ruské podmínky.

„Mohli se vzdát Krymu. Mohli udělat něco s NATO, říct: ‚O.k., tak do aliance nevstoupíme,‘ a měli byste svou zemi, protože věřím, že Putin chtěl dosáhnout dohody,“ prohlásil Trump.

Taková byla podle mínění amerického exprezidenta situace před 24. únorem. Nyní, kdy je válka v plném proudu, je Putin již myšlenkami jinde. „Teď si nemyslím, že by ještě o dohodu stál. Nyní by byla mnohem těžší. Vždyť to místo bombarduje,“ pokračoval Trump s tím, že Putin tímto tempem „celou zemi obsadí“. Ukrajinu prý Trump lituje. Putinův nynější plán je „raději už mít pod kontrolou celou zemi, když už to (invazi) začal“.

Putin těsně před zahájením invaze shromažďoval obrovské množství vojáků i techniky podél hranic s Ukrajinou, a to i na území sousedního Běloruska, které je dlouhodobým ruským spojencem. Podle Trumpa však Rusové chtěli nahromaděné síly na hranicích použít v rámci „strategie vyjednávání“.

Trump v podcastu mimo jiné pronesl mantru, kterou opakuje již několik měsíců: „Kdybych byl stále prezidentem USA, tak by k žádné válce nedošlo. On (Putin) by to se mnou v čele nikdy neudělal.“

Ukrajina se na Trumpa zlobí

Trumpa za jeho slova kritizoval poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak. „Že by ‚Rusko nenapadlo Ukrajinu, kdyby se vzdalo Krymu a snah o vstup do NATO‘, je absurdní proruská propaganda opakována některými západními politiky,“ komentoval na sociálních sítích Podoljak.

Dále uvedl, že „Rusko Ukrajinu napadlo, protože ji chce zničit, zabít její děti a vystrašit Evropu svojí krutostí“.

Trump si v souvislosti s konfliktem na Ukrajině vysloužil kritiku už v minulosti. Když těsně před zahájením invaze v noci 24. února Putin uznal za nezávislé separatistické republiky v Doněcku a Luhansku, exprezident to označil za „geniální“ tah.

Současná hlava USA Joe Biden invazi odsoudil a země na Rusko uvalila tvrdé ekonomické sankce. Američané navíc začali Ukrajině posílat moderní výzbroj.

První dáma Jill Bidenová dokonce před časem zamířila na západ Ukrajiny, kde se setkala s manželkou prezidenta Volodymyra Zelenského Olenou a vyjádřila jí podporu.

Tagy: