Zakázané vousy Trumpova viceprezidenta. Vance prolomil tabu, které trvá téměř celé století

Trumpův viceprezident J. D. Vance

Trump si vybral kandidáta na viceprezidenta

Může se to zdát jako drobnost, v historii americké politiky jde ale o nevídaný jev – kandidát na viceprezidenta zvolený Donaldem Trumpem má vousy. Husté strniště senátora J. D. Vance ostatně zapadá do jeho image i pohledu na svět. Možná ani neví, že tím prolomil dekády trvající tabu. Upozornil na to list The New York Times.

Senátor J. D. Vance si vytvořil auru muže, který ví, jaké podmínky panují v opomíjených částech USA, kde farmáři pronásledují americký sen. Ve své knize Hillbilly Elegy se rozepsal o těžkém životě ve stínu Appalačského pohoří. Stalo se tak přirozeným, že jeho příběh a politickou kariéru provází husté vousy, které k jeho pouti zkrátka pasují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump přijal republikánskou nominaci. Chce být prezidentem všech Američanů

Jenže v tomto týdnu se jeho politická role radikálně proměnila. Už není jen kdovíjakým politikem. Teď je kandidátem na druhou nejvyšší politickou pozici Spojených států a k tomu má reálnou vyhlídku na to získat tu vůbec nejvyšší. Donald Trump si ho vybral jako svého možného viceprezidenta.

Stalo se tak něco, co se nestalo posledních 75 let a co v americké politice není vůbec běžné. List The New York Times upozornil, že poslední prezident s hustými vousy (nikoli jen s knírem) vedl zemi ještě v 19. století.

„Poslední prezident USA s hustými vousy byl Benjamin Harrison v roce 1888. Poslední prezident s knírem byl William Howard Taft, který byl zvolen v roce 1908. Poslední viceprezident s vousy byl Charles Curtis, který se ujal úřadu v roce 1929,“ upozornila analýza.

Může se to zdát jako náhoda, existence vousů má ale ve skutečnosti v americké politice negativní konotaci. Ve Washingtonu i na Wall Street je hladce oholená tvář symbolem moci. Problematika vousů a kandidáta Vance se dokonce řeší i na sociálních sítích.

A zřejmě za to může Thomas Dewey, který se v roce 1944 a 1948 pokusil dvakrát neúspěšně kandidovat na prezidenta. Ano, tento muž měl knír.

Meziválečný prezident Herbert Hoover o Deweyovi řekl, že „muž nemůže mít takový knír, aniž by to ovlivňovalo jeho mysl“. A tím zřejmě nastavil precedens, který prolomil až J. D. Vance. Až dosud nosili vousy v USA jen neúspěšní kandidáti na vrcholové funkce. Příkladem je senátor Ted Cruz, který nezvládl v prezidentském závodě v roce 2016 udolat Trumpa. Nakonec se podobně jako Vance stal jeho zastáncem.

Kdo je J. D. Vance?

Ačkoli jsou Trump a Vance v současnosti jedna ruka, ještě před volbami v roce 2016 tomu bylo jinak. Vance byl výrazným Trumpovým kritikem. Senátor dokonce nazval exprezidenta „idiotem“ a v soukromé korespondenci ho srovnával s nacistickým diktátorem Adolfem Hitlerem. Poukázala na to agentura Reuters.

To vše už je ale zřejmě zapomenuto. Trump se s Vancem shoduje například v přístupu k Ukrajině. Oba chtějí pomoc Kyjevu omezit. Vance zastává názor, že Ukrajina nemá potřebnou sílu, aby Rusy vyhnala, a USA nemají výrobní prostředky na to, aby to dokázaly změnit.

Senátor za Ohio tak během pár let přeměnil nenávist k Trumpovi v obdiv a dnes s ním souzní ve všech zásadních tématech. V rozhovorech pro média přitom Vance uvedl, že nenastal „heuréka“ moment, který by změnil jeho názor na Trumpa. Spíše si prý postupně uvědomil, že jeho odpor k bývalému prezidentovi byl zakořeněn spíše v jeho stylu než v podstatě.

VIDEO: Trump přijal republikánskou nominaci. Chci být prezidentem všech Američanů, řekl

Tagy: