Čas úspor je tady. Úřady nařizují zaměstnancům, jak nastavit radiátor nebo kdy větrat

Žena u topení

Úřady po celém Česku vymýšlí, jak v kancelářích přečkat tuhou zimu

Léto je teprve v půlce, ale úřady po celém Česku už vymýšlí strategii, jak v kancelářích přečkat tuhou zimu. Vznikají i několikastránkové manuály, jak například nastavit radiátory, čím svítit nebo kdy větrat. Důvod je jasný, jsou to rekordně drahé energie. Opatření, jak ušetřit, se ale liší úřad od úřadu.

Například na nejvytíženější chodbě jihlavského magistrátu se v zimě bez světla jistě neobejdu. Lidé tudy chodí pro občanské průkazy nebo na matriku. Nově jsou tu ale světla, která mají o polovinu nižší spotřebu.

Plán je jasný, ušetřit každou kilowattu. Správci budov se teď moc klidně nevyspí – urychleně modernizují kotelny, mění regulační hlavice na radiátorech, čas úspor je tady.

Nové ledničky i vypínání počítačů

„Věříme, že úspora bude minimálně 40% a budeme nějakým způsobem i motivovat kolegy zaměstnance, aby přispěli,“ říká vedoucí správy budov Magistrátu města Jihlavy Miloslav Beneš. Zaměstnanci nově nebudou moct využít například elektrické topidlo na nohy, které dřív měli k dispozici.

A ušetřit se dá i na využívané technice. „Vypínat počítače, uspávat monitory, nastavit si úsporné režimy na spotřebičích... Staré nevyhovující ledničky jsme odvezli na sběrný dvůr,“ popsal způsoby šetření mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Krajští úředníci na Vysočině dostanou před topnou sezonou přímo manuál a jeho dodržování se bude i kontrolovat. Nyní se mezi úředníky nejvíc řeší, zda budou mít vyhřátou kancelář nebo budou muset do práce ve svetru a teplých ponožkách.

„Pokud by právo bylo volnější a nemuselo se dodržovat, tak si dovedu představit práci v kancelářích při 18 stupních a výše,“ popsal ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec. Teplota v kancelářích se musí podle zákona pohybovat mezi 20 a 27 °C.

Šetřit na energiích chce také třeba karlovarský krajský úřad. Jak konkrétně ale zatím není jasné, úředníci v současné chvíli připravují seznam opatření, hotový by měl být do konce prázdnin. Podobně jsou na tom i další úřady, rozhodne ale až topná sezona. Náklady za energie se mohou vyšplhat až na desetinásobek.

Tagy: