Nehřeje LNG méně než ruský plyn? zamýšlela se poslankyně SPD. Politik ODS ji zpražil

Poslanec ODS Jan Bureš a zástupkyně ODS Marie Pošarová v Partii PLUS

Partie PLUS (30)

Úsporný tarif je příliš plošný, plynové zásobníky by měly patřit státu, Evropská unie nešetří, ale sama chce po lidech úspory. Poslanci vládních a opozičních stran debatovali o energetické připravenosti České republiky na nadcházející topnou sezónu. Podle Marie Pošarové z SPD se Česko do budoucna neobejde bez dodávek ruského zemního plynu. „Energetický tarif je nedostatečný,“ řekla v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

„Pořídila jsem si kamna, ke kterým nepotřebuji ani elektřinu ani plyn. Nakoupila jsem si dříví, jsem připravena. Plány na snížení teploty v budovách je nějaká dočasná reakce. Musíme se bavit, jak to bude do budoucna. I když plyn získáme odjinud, nebude to dostačující. Bez ruského plynu se neobejdeme. Nejsem si jistá, jestli má LNG stejnou výhřevnost jako ruský plyn,“ řekla poslankyně SPD Marie Pošarová v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

Úvahu, že zkapalněný zemní plyn, který k nám putuje ze zámoří, by měl horší kvalitu, striktně odmítl poslanec ODS Jan Bureš. „Prosím pěkně, ten plyn je stejný. Pouze se změnilo jeho skupenství na zkapalněný, aby se k nám snáze přepravoval,“ usadil Bureš Pošarovou v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

Jak stáhnout ČEZ z burzy

Bureš připomněl, že Česko má zásobníky plynu naplněné z 80 procent, což podle něho pokrývá tuzemskou spotřebu asi z 36 procent. „Je potřeba zdůraznit, že nejde jen o cenu plynu, ale i o bezpečnost. Proto se rozjely rozhovory s Polskem. Mrzí mě, že už k nám neproudí plyn z Norska, to už nakoupily jiné země v Evropě,“ dodal poslanec ODS.

„Lidé jsou citliví k radám, aby šetřili. Něco jiného je spotřebitelská rada a něco jiného je, když pak Evropská unie sama nespoří. Podívejte se na Brusel, tam se nešetří, kamiony stěhují mezi Bruselem a Štrasburkem a nikomu to nevadí. Já jsem pro to, aby lidé šetřili, ale z jiného popudu,“ řekl poslanec za ANO Patrik Nacher. A dodal, že Česko platí v přepočtu podle parity kupní síly nejvyšší ceny za energie. „K tomu není logický důvod. To je, jako kdyby měli v Kuvajtu nejdražší benzín. Jsem pro to, aby lidé šetřili, ale zároveň mi vadí věci, které jsou kolem,“ doplnil.

Politici také diskutovali o energetickém úsporném tarifu, který představila vláda. „Je to nedostatečné a podle mého vláda nakonec přistoupí k rázným řešením,“ řekla Pošarová. A navrhla způsob, jakým by se ČEZ mohl stáhnout z energetické burzy. „Stát by mohl zrušit jeho registraci a ČEZ, nikoli stát, by musel odkoupit podíly minoritních akcionářů,“ nastínila. Podle ní Česko vyrobí více elektřiny, než spotřebuje, a tak by mohlo přebytek prodávat do zahraničí.

Nacher: Energetický tarif je příliš plošný

Úvahu Pošarové však odmítl Bureš. „ČEZ nyní prodává většinu produkce obchodníkům na tuzemském trhu, na burzu jde menší část. Energetický tarif má výhodu, že je fixní a jednoduchý. Pomáhá těm nejpotřebnějším. Musíme se snažit o cílenou pomoc. Je to v podstatě stejné jako sleva na poplatníka v daňovém přiznání. Na tento tarif se vyčlenilo 27 miliard korun. Plus minus ve stejné výši jsou tam i poplatky za podporované zdroje energie. Dalších deset miliard půjde do teplárenství,“ řekl v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

Podle Patrika Nachera je však energetický tarif příliš plošný. Navíc by měl stát usilovat o výkup plynových zásobníků. „Mně chodí dopisy, že lidé šetří. Ono někdy ale platí, že když lidé šetří moc, tak se jim to zprůměrovává, tak jsou naštvaní. Takže pak se může stát, že se zvedne jednotková cena, protože se něčeho prodá méně,“ řekl. „Děláme alespoň to, abychom pomohli lidem, kteří to opravdu potřebují. Ať už se jedná o seniory, samoživitelky, nebo rodiny s malými dětmi,“ odmítl Nacherovu kritiku poslanec hnutí STAN Petr Letocha.

Tagy:
energie politika opozice plyn energetika Patrik Nacher vláda Jan Bureš Marie Pošarová Partie PLUS LNG Petr Letocha úsporný tarif