Miliony za auto, stovky tisíc na účet. Novopečený europoslanec Filip Turek odkryl své příjmy

Europoslanec Filip Turek udělal další krok k tomu, aby mohl legitimně zastupovat české voliče v Evropském parlamentu. Zveřejnil totiž prohlášení o soukromých zájmech, ve kterém musí každý europoslanec odkrýt své příjmy za poslední tři roky a také angažmá ve firmách či organizacích. Upozornil na to web iDnes.cz.

Pokud by Turek prohlášení o soukromých zájmech nezveřejnil, nemohl by být zvolen do žádné funkce v parlamentu nebo v jeho orgánech a byla by omezena i jeho další činnost v Bruselu. Jak Turek uvedl, vydělal čtyři a půl milionu prodejem auta. Celkem čtvrt milionu měsíčně mu pak chodí ze společností Art of Performance a Transgas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bojkot Maďarska se nekoná. Borrell nesehnal podporu, ministři zahraničí poletí za Orbánem

Turek dále uvedl, že je prezidentem Jaguar Clubu a ambasadorem Západočeské asociace romských podnikatelů. Tyto funkce ale vykonává zdarma.

Na Turkův majetek se novináři ptali již dříve. Mluvčí Přísahy Ondřej Požár to ale odmítal komentovat. „Vzhledem k obrovskému a nekončícímu množství novinářských dotazů směřujících na osobu Filipa Turka v posledních dnech není v našich kapacitách ve vámi požadovaném termínu zaslat podrobnou odpověď,“ sdělil tehdy.

Turek je také vlastníkem nemovitosti v pražské Dubči. Právě ta je ostře sledovaná, jelikož se při revizi katastru zjistilo, že stavba není v mapách. Podle webu iDnes.cz tak není jasné, jestli nebyla postavena načerno.

Nově zvolený europoslanec prý situaci řeší. „Domek tam stojí od roku 1994. Pokud jej tam tehdy někdo postavil načerno, určitě za to přišel do pekla. S úřadem v této věci komunikují moji právníci a řeší to intenzivně, neboť se domnívám, že další kauzu Čapí hnízdo – tentokrát v podání zahradní chata Filipa Turka – by už Česká republika asi nepřežila,“ uvedl Turek. Dodal, že stavební zákon v Česku je horší než v Pásmu Gazy. „Nejsem si zcela jistý, že za to mám zodpovědnost,“ podotkl Turek k nemovitosti, kterou zčásti zdědil a zčásti ji odkoupil za více než 660 tisíc korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zabíjíte lidi, křičela europoslankyně na záběrech. Metsolaová ji nechala vyvést z parlamentu

Tagy: