Tuukka Rask ukončil kariéru. Dlouholetého parťáka Krejčího či Pastrňáka trápila kyčel

Brankář Tuukka Rask ukončil hokejovou kariéru. 35letý Fin se pokusil v lednu vrátit do NHL po operaci kyčle, jenže po čtyřech zápasech poznal, že mu už tělo nedovoluje pokračovat. Rask strávil v týmu Boston Bruins 15 sezón. Po mnoho let si tak zahrál například s Davidem Pastrňákem, Davidem Krejčím či Slovákem Zdenem Chárou. Se dvěma posledními jmenovanými má i jeden Stanley Cup. Během výluky NHL odchytal 17 zápasů také za Plzeň.

„S těžkým srdcem musím ohlásit konec hokejové kariéry. I když jsem smutný, že říkám sbohem sportu, který miluju, jsem také velmi vděčný za to, že jsem posledních 15 let sdílel s těmi nejskvělejšími spoluhráči a fanoušky v nejlepším sportovním městě na světě,“ uvedl Tuukka Rask.

Po minulé sezoně se stal volným hráčem a podrobil se operaci kyčle, po níž teprve v listopadu začal s rehabilitací. Bruins mezitím spoléhali na brankářskou dvojici Jeremy Swayman a Linus Ullmark. Minulý měsíc se Boston se svou oporou dohodl na kontraktu do konce sezony, jenže Raskovi návrat nevyšel. Ve čtyřech zápasech inkasoval 14 gólů z 90 střel a od 24. ledna už nenastoupil.

Za Boston chytal Rask od roku 2007, v tradičním klubu strávil celou kariéru v NHL. Z 564 zápasů vychytal 308 výher, což je nejvíc v týmové historii. Klubovým rekordem je také Finova procentuální úspěšnost zásahů 92,1 a průměr 2,28 gólu na zápas.

V roce 2011 byl Rask dvojkou za Timem Thomasem při cestě za Stanley Cupem. On sám dovedl Bruins do finále v letech 2013 a 2019, na titul už ale nedosáhl. V obou případech po boku Davida Krejčího, v tom druhém i s Davidem Pastrňákem.

V roce 2014 dosáhl Rask na Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana soutěže, ve stejném roce vychytal Finsku bronz na olympijských hrách v Soči. Na začátku sezony 2012/13 v době výluky NHL absolvoval 17 zápasů za Plzeň, která se na konci ročníku stala poprvé českým mistrem. Rozhodující gól v prodloužení tehdy dával člen zlaté party z Nagana Martin Straka.

Tagy: