Prigožin je v pasti, říká bývalý agent KGB. Šéf vagnerovců má podle něj jen dvě možnosti

Šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil dobytí Bachmutu. (20. května 2023)

Vagnerovci se stahují z Bachmutu

Jevgenij Prigožin se ocitl v pasti a je si toho vědom. To si myslí bývalý sovětský důstojník KGB Sergej Žirnov. Podle někdejšího elitního rozvědčíka Prigožin řeší dilema, jestli v Bachmutu zůstat, nebo odejít. Obě varianty jsou pro něj ale špatné. Ukrajinský vojenský expert Oleksandr Kovalenko si pak myslí, že šéf vagnerovců našel skulinu v pasti, budoucnost Bachmutu ale stejně vidí spíše v ukrajinské moci.

„Pokud odejde, zabijí ho. Pokud zůstane, přijde ukrajinská protiofenziva a všichni včetně Prigožina utečou. Tím pádem už nebude vítězem, jako když Putinovi slavnostně oznámil dobytí Bachmutu a přijal za to i poděkování,“ uvedl Žirnov pro stanici FREEDOM TV.

Podle někdejšího agenta KGB si Prigožin nelehkou situaci plně uvědomuje. Hrozba stažení vagnerovců z Bachmutu kvůli údajnému nedostatku munice hned po Dni vítězství měly být jakési Prigožinovy zadní vrátka. Jenže ty nakonec nevyužil. Opuštění pozic je mimochodem vlastizrada a dezerce, za což může být i poprava,“ naznačil Žirnov, proč Prigožin nakonec v Bachmutu zřejmě zůstal.

ČTĚTE TAKÉ:Sundal rukavice a šel bojovat k Bachmutu. Ukrajinci oplakávají smrt boxerského šampiona

Prigožin ale přeci jen možná nalezl skulinku, kudy z pasti ven. Ve čtvrtek oznámil postupné stahování vagnerovců z Bachmutu s tím, že pozice doplní pravidelná ruská armáda. „Stahujeme bojové jednotky z Bachmutu. (...) Až do 1. června se bude hlavní část přesouvat do táborů v týle. Pozice předáváme (ruské) armádě. Pokud to ale bude pro armádu těžké, necháme tam ty, kteří sehráli zásadní roli při dobytí Bachmutu,“ citoval ruskojazyčný server BBC z nahrávky na sociální síti telegram.

Mnozí Ukrajinci však šéfovi vagnerovců nevěří. Například vojenský expert Oleksandr Kovalenko považuje stažení žoldáků za frašku, která Prigožinovi umožní útěk z Bachmutu. „Ve městě je asi 4 000 vagnerovců. Mají někde Rusové 4 000 vojáků, kteří by je zcela nahradili?“ ptá se v komentáři pro web RBK Ukrajina.

Podle Kovalenka by totiž jakékoliv stažení jednotek z jiné fronty, například u Avdijivky nebo Vuhledaru, bylo pro Rusy příliš riskantní. I proto si myslí, že Prigožinovo prohlášení je spíše demonstrativního charakteru. „Prigožin teď dostal šanci opustit bojiště jako vítěz a vrátit se do Ruska, kde zahájí další fázi své PR kampaně, jejíž nedílnou součástí je i diskreditace Šojgua a Gerasimova,“ míní expert.

Podívejte se přehledně, jak vypadá současná situace u Bachmutu:

Podle Kovalenka se tak navíc vyhne „zajímavějším akcím“, které Bachmut zřejmě čekají. Tlak na ruská křídla v okolí města sílí a Kovalenko nevylučuje, že se brzy Ukrajinci dostanou skrz a okupanti budou muset z Bachmutu prchnout.

Prigožin dobytí Bachmutu, který podle pozorovatelů nemá už dlouho žádný strategický, ale pouze symbolický význam, oznámil 20. května. Není jasné, zda se Rusku podařilo po dlouhých měsících tvrdých bojů Bachmut dobýt. BBC poznamenává, že ukrajinský generální štáb ve svých pravidelných hlášeních o situaci na bojišti v posledních dnech v souvislosti s Bachmutem hovoří jen o obcích na jeho předměstí a o bojích přímo ve městě se nezmiňuje.

Tagy:
válka Vladimir Putin KGB Ukrajina past Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Bachmut Sergej Žirnov Jevgenij Prigožin Oleksandr Kovalenko