Smrt je všudypřítomná, hlásí zdravotník z Bachmutu. CNN navštívila dějiště nejtvrdších bojů

Přibližně sto tisíc padlých a raněných vojáků na obou stranách. Takové jsou podle amerických zdrojů ukrajinské a ruské ztráty po téměř rok trvající válce. Ukrajinský generální štáb přitom na konci minulého roku odhadoval, že v boji padlo na 12 tisíc ukrajinských vojáků. Žádný z těchto údajů ale není možné nezávisle ověřit.

Muži, kteří si prošli peklem. Přestože většina ukrajinských vojáků bojujících na Donbase se vrací z fronty po svých, mnozí další už takové štěstí nemají. V boji za vlast buď položili život, nebo si z něj odnášejí těžká zranění.

Na cestě, která leží nedaleko od epicentra bojů zuřících v okolí měst Bachmut a Soledar, mohou vojáci v relativním bezpečí dopravit raněné do péče zdravotníků. V okolí se povalují zakrvácená nosítka a výzbroj.

„Tyto jednotky se spolu se svými raněnými právě vrátily z fronty u Soledaru, kde čelí bojovníkům žoldnéřské Vagnerovy skupiny. Když jsem se jich ptal, říkali mi, že museli čelit opakovaným útokům vagnerovců. Teď se přesunují na bezpečnější místo,“ řekl reportér CNN na Ukrajině Ben Wedeman.

Právě tito vojáci se zúčastnili možná nejtvrdších bojů, které se teď v zemi odehrávají. „Byly tam i běžné vojenské jednotky,“ řekl jeden z nich. „Ale ještě před nimi stojí ruští odsouzenci,“ doplnil. Ti se pohybují v malých skupinkách, jsou údajně zdrogovaní, chybí jim pořádná výzbroj, dokonce i přilby. Jejich život nemá pro velitele žádnou hodnotu.

Na bitevním poli mezitím pokračuje ostřelování a zdravotníci bez ustání dělají, co je v jejich silách.  „Kvůli dělostřelecké palbě se v některých chvílích opravdu nezastavíme. Mnoho vojáků umírá po zásahu šrapnelem. Počty mrtvých a raněných se také výrazně navyšují, když se do akce zapojují odstřelovači. Jedním z padlých je i ukrajinský voják, kterého právě ostatní překládají z obrněného vozidla do dodávky. Smrt je v těchto místech doslova všudypřítomná,“ uvedl ukrajinský zdravotník Anatolij webu CNN.

Tagy: