Ukrajinci brzy spustí útok. Předvedou arzenál, na který Rusové nedosáhnou, věští expert

Ukrajina už pracuje na skladbě mechanizovaných brigád, které budou využívat výhradně techniku dodanou Západem. Pro CNN Prima NEWS to sdělil vojenský analytik Lukáš Visingr. Podle něj už Ukrajinci brzy na frontě předvedou arzenál, se kterým se Rusové nebudou moci měřit, a spustí generální protiofenzivu.

Západ v lednu Ukrajinu pořádně nadopoval vojenskou pomocí. Hodně se mluvilo o tancích z Británie, směr Kyjev ale zamíří i nové houfnice nebo bojová vozidla pěchoty.

„V kontextu symboliky jsou nejdůležitější britské tanky Challenger, budou to první tanky západní výroby, které Ukrajina dostane. Němci dlouho říkají, že nechtějí být první, kdo dodá tanky na Ukrajinu. Britové tímto sdělují: ‚Dobře, první budeme my, teď je to na vás,‘“ komentoval Visingr aktuální situaci.

Vedle Challengerů dostane Ukrajina i vytoužené houfnice Archer od švédské armády. Skandinávská země, která klepe na dveře NATO, dodá také bojová vozidla pěchoty CV90. O vývoj původně švédských strojů se nyní stará britská zbrojovka. Tento kus techniky podle Visingra pomůže Ukrajincům více, než se na první pohled zdá.

„Ono vozidlo, které má švédská armáda, má kanón ráže 40 milimetrů. Což je vysoce nadstandardní, takový kanón nemá žádné bojové vozidlo v NATO. Standardem je ráže 30 milimetrů. Tento kanón navíc dokáže prostřelovat boční pancíře ruských tanků, takže se může zapojit i do tankových bitev,“ vysvětlil Visingr a připomněl, že o vozidla CV90 vyslovila zájem i česká armáda.

Protiofenziva zažehnutá Západem

Vojenský expert se domnívá, že Ukrajina už má dost západní techniky na to, aby začala skládat mechanizované brigády výhradně z dodaného arzenálu. Pomocí nových formací pak Kyjev údajně spustí generální protiofenzivu.

„Je zřejmé, že Ukrajinci se chystají na velké protiofenzivní operace. Nejdříve budou muset odrazit pokusy Rusů, poté ale chtějí přejít do velké generální ofenzivy. A to za pomoci nových mechanizovaných brigád, které začínají budovat. Každá taková brigáda by měla obsahovat zhruba čtyři mechanizované prapory, které budou používat západní bojová vozidla pěchoty a obrněné transportéry. Dále by tam měl být tankový prapor se západními tanky a ještě dělostřelecký oddíl se západními samohybnými houfnicemi,“ poodhalil Visingr skladbu ukrajinské úderné formace.

Pokud půjde vše podle plánu a Ukrajinci budou mít dostatek techniky a vycvičené muže, budou údajně moci vytvořit každé dva až tři měsíce novou mechanizovanou brigádu. „Kvalitativně samozřejmě mnohem lepší než cokoli, co můžou na bojiště poslat Rusové. Několik takových mechanizovaných brigád bude určitě schopných způsobit ruské armádě na Ukrajině zničující porážku,“ uzavřel analytik.

Tagy: