Zdrogovaní Rusové? Beze strachu běhají proti kulometům. Zastaví je až smrt, popisuje expert

V ruské armádě, zejména v žoldnéřské Wagnerově skupině, dost možná dochází k užívání drog či stimulačních látek k potlačení strachu. Na svém YouTube kanálu to uvedl ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov. Připomněl několik případů, kdy se vojáci nebáli kulometu ani dělostřelecké palby. V takové situaci lze prý soka zastavit pouze zabitím nebo zmrzačením.

„Netvrdím to, ale je docela možné, že jim dávají nějaké drogy či stimulanty, které snižují práh bolesti a strachu. Existují případy, kdy naši vojáci sejmuli posledního útočníka pouhých pět metrů od kulometu,“ uvedl Ždanov na Youtube a odkázal se na ukrajinské obránce z Bachmutu.

Mnoho Rusů se prý nebálo ani těžkých zbraní. „Zastavit je masivním dělostřeleckým útokem nelze. V takové situaci lze je jen buď zabít, nebo zmrzačit,“ řekl Ždanov. Mluvil o možném silném vlivu omamných látek a zmínil i například marihuanu nebo alkohol.

Ždanov se domnívá, že k jejich užívání Rusové již přistoupili u Vagnerovy skupiny. „Tam jsem si tím stoprocentně jistý, protože víme, že oni neregistrují své vojáky. A když pak umřou, jejich těla hodí do pytle a buď zakopou do masových hrobů, nebo spálí v krematoriu. Myslím si, že po skončení války se Rusové mnohých nedopočítají. Pochybuji, že někdo se bude snažit těla mrtvých identifikovat,“ doplnil Ždanov.

Spolubydlícího střelil do obličeje

O tom, že ruští vojáci bojují pod vlivem drog a alkoholu, hovořil v září loňského roku také český kriminolog Petr Pojman ze spolku Team for Ukraine. Podle něj o tom svědčí důkazy z osvobozené východní části Ukrajiny. „Mohu to potvrdit. V opuštěných zákopech ruské armády jsem našel injekční stříkačky a velké množství alkoholu,“ řekl kriminolog pro web iDnes. „Potvrzují to i výslechy svědků,“ doplnil.

V listopadu roku 2022 pak starosta Melitopolu Ivan Fedorov informoval o případu, kdy kadyrovec pod vlivem drog střelil svého spolubydlícího na lůžku do obličeje. Muže se k velkému překvapení podařilo zachránit.

Tagy: