Na střechách v Moskvě se objevily protiletecké systémy. Způsob instalace pobavil Ukrajince

Na střechách několika moskevských budov se ve čtvrtek objevil armádní systém Pancir-S1, který slouží ke zneškodnění letadel či raket. Konkrétně byl spatřen na střeše ruského ministerstva obrany a administrativní budově poblíž stanice metra Taganskaja. Dokazují to fotografie a videa, která od středy kolují na sociálních sítích. Moskevské úřady zatím tyto zprávy nepotvrdily.

Telegramový účet Moscow calling zveřejnil několik videí, která údajně zachycují instalaci protiraketového systému Pancir-S1 na administrativní budovu číslo 8 v Teterinské ulici. Podobná videa zveřejnily i další ruské telegramové účty.

Bezpečnostní analytik Michael Borowitz posléze zveřejnil na svém Twitteru fotografii ruského ministerstva obrany, na jehož střeše Pancir stojí. „Začátkem tohoto týdne se na Telegramu objevily také fotografie systémů protivzdušné obrany S-400, které byly rozmístěny v blízkosti moskevského Národního parku Losí ostrov a na polích Timirjazevovské zemědělské akademie,“ uvádí telegramový účet Agenstvo Novosti.

Ten předpokládá, že posílení protivzdušné obrany hlavního města může souviset s častými útoky na vojenská zařízení nacházející se na ruském území. Největší pozornost minulý měsíc vzbudily údery na letecké základny strategických bombardérů u Saratova a Rjazaně, ležící stovky kilometrů od ukrajinských hranic. Kyjev se k útokům oficiálně nepřihlásil, ukrajinští představitelé ale v komentářích naznačovali, že za nimi stojí Ukrajina.

Podle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ignata Rusové zřejmě „něco očekávají“, když se rozhodli rozmístit tyto komplexy na střechy budov. „V normálních zemích se rozmisťují modulární instalace, které mohou automaticky sestřelovat vzdušné cíle, ale tady se umisťují kolová vozidla na střechách domů obrovskými jeřáby. Čemu se divit? Snaží se ze situace dostat, jak nejlépe umí. Žádná panika,“ řekl Ignat podle agentury Unian.

Samohybný protiletadlový systém Pancir-S1 krátkého až středního doletu slouží k obraně proti letadlům, vrtulníkům či řízeným střelám. Ruská armáda o zbrani rovněž uvádí, že může sloužit proti menším cílům, jako jsou bezpilotní letouny, které se staly na ukrajinském bojišti všudypřítomné, píše The Guardian.

Moskevské úřady ani ruské ministerstvo obrany se k těmto zprávám zatím nevyjádřily. Pravost zveřejněného materiálu nebyla potvrzena.

Tagy:
Moskva ministerstvo obrany Rusko Medúza protivzdušná obrana Pancir-S1