Záběry masivní exploze. Ukrajinci rozmlátili „neporazitelný“ ruský tank za miliony dolarů

Ukrajinci zničili ruský tank T-90.

Ukrajinci zničili další ruský tank T-90

Ukrajinská 46. aeromobilní brigáda provedla drtivý úder na konvoj ruské těžké techniky, který mířil k doněckému městu Kurachove. Ukrajincům se kromě jiného podařilo zdemolovat tank T-90, jehož cena se pohybuje okolo pěti milionů dolarů. Jde o jeden z nejmodernějších strojů, které Moskva během invaze nasadila. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Ruské bestie se střetly s bojovníky naší brigády. Nyní se ve stepích ukrajinského Donbasu válí mnoho šrotu – nepřátelské tanky, bojová vozidla pěchoty BMP i obrněné transportéry MT-LB. Naši operátoři průzkumných dronů také spatřili několik těl ruských vetřelců a všemožnou další kořist,“ uvedla ukrajinská 46. brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neviditelní hrdinové za ruskou linií. Členové hnutí odporu denně riskují životy. Jak pracují?

Na záběrech je vidět série dronových úderů na ruskou těžkou techniku i na osamělé skupinky okupantů. Z videa je patrné, že Rusové utrpěli značné ztráty. Ke střetu došlo východně od města Kurachove, které leží asi 20 kilometrů západně od Marjinky. Ruská armáda toto rozbombardované doněcké město, které bývá přirovnáváno k polské Varšavě z roku 1944 či japonské Hirošimě z roku 1945, definitivně obsadila koncem prosince.

Kyjevský resort obrany upozornil, že se 46. brigádě povedlo mimo jiné zdemolovat i jeden supermoderní tank T-90. „Ukrajinští válečníci ze 46. aeromobilní brigády zničili ‚neporazitelný‘ ruský obrněnec T-90,“ zmínilo ukrajinské ministerstvo na síti X.

Na konci videa je skutečně vidět tank T-90. Poté, co jej zasáhl ukrajinský sebevražedný dron, vzplanula uvnitř ruského stroje munice, což vedlo ke katastrofické explozi. „Ruská skupina posílená ‚neporazitelným‘ tankem T-90 se proměnila v kořist. T-90 moc dlouho nepřežil, po zásahu následoval velkolepý ohňostroj,“ dodala 46. brigáda.

Rusko v první fázi invaze nasazovalo tanky typu T-90 spíše výjimečně. Dost možná to bylo z finančních důvodů. Ukrajinci odhadují cenu jednoho T-90M (vylepšená verze T-90) na zhruba 4,5 milionu dolarů (asi 102 milionů korun), další odhady hovoří o pěti milionech dolarů (kolem 113 milionů korun). K přehodnocení strategie Rusko bezpochyby donutil tvrdý ukrajinský odpor.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

I když Rusko na frontě ztrácí každý den nespočet těžké obrněné techniky, zdá se, že vojenské sklady Kremlu stále nejsou prázdné. Tento fakt je vysvětlitelný tím, že Moskva již dávno přešla na model válečné ekonomiky.

PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ VIDEO: Záběry drtivého ukrajinského úderu. Speciální jednotka rozmlátila desítky ruských obrněnců

Tagy:
válka tank tanky dron Ukrajina výbuch exploze drony Rusko Donbas vojenský konvoj obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast T-90 sebevražedné drony T-90M Kurachove Ukrajinská 46. aeromobilní brigáda