Slova Černochové k atentátu na Duginovou se Rusku hodí, řekl Just. Jde o munici proti Západu

Ruská propaganda se chytila tweetu české ministryně obrany Jany Černochové (ODS) a zneužívá ho k tomu, aby ukázala, že na Západě žijí lidé bez empatie. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl rusista Jiří Just. To, jak prokremelští propagandisté příspěvek Černochové hodnotí, označil za „zvrácené a posunuté mimo realitu“.

„Tweet paní Černochové se ruské propagandě vyloženě hodil a jde jen o další munici, kterou využívá k tomu, aby kritizovala Západ,“ uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just. Podle něj ho tamní propaganda využije zejména k tomu, aby ukázala, že „na Západě, konkrétně v České republice, žijí lidé, kteří nejsou empatičtí“.

„Rusko si zřejmě neuvědomuje nebo možná nechce vidět, jaké názory propagovala Darja Duginová a její otec. Oba jsou ultranacionalističtí a hrdí na to, co způsobuje ruská armáda na Ukrajině. Proto je hodnocení tweetu paní Černochové zvrácené a posunuté mimo realitu,“ zhodnotil rusista.

Řeč je o sobotním příspěvku ministryně Černochové, která po atentátu na dceru ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina, 29letou Darju, na Twitteru napsala, že jí není líto dcery, ani truchlícího otce, ale naopak „tisíců lidí zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie“.

Vůči jejím slovům se v úterý ostře ohradil ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja a obvinil Černochovou z podpory terorismu. „I když necháme stranou morálku, kterou u našich západních kolegů už dávno nahradila rusofobie, jsou vyjádření Černochové v jádru otevřenou podporou a oslavou teroristického útoku proti naší občance,“ prohlásil Něbenzja při jednání Rady bezpečnosti OSN.

Černochová velvyslancova obvinění odmítla, je podle ní zásadní rozdíl mezi „oslavou teroristického útoku“ a vyjádřením „nelítosti nad úmrtím fašistické propagandistky“ veřejně vyzývající k okamžitému vyhlazení Ukrajinců.

Atentát měl zřejmě směřovat proti Duginovi

Za svá slova schytala kritiku i od českých politiků. „To je fake, že? Ministryně české vlády schvaluje teroristický čin na civilní osobu? Jako vážně?“ ptal se v reakci na slova šéfky resortu obrany bývalý ministr zdravotnictví a dnes šéf bohumínské nemocnice Svatopluk Němeček (ČSSD). Podobně reagoval i bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. „Pokud to není trestný čin schvalování terorismu, tak je to hnusný, Jano,“ vzkázal ministryni obrany kdysi vlivný politik.

Jiní se slovy Černochové naopak souzněli. Řada lidí k jejímu příspěvku napsala, že s jejím soudem souhlasí, a někteří si přisadili, že je škoda, že v autě neseděl i Dugin.

Dcera ruského filosofa Alexandera Dugina, který je označován za hlavního ideologa ruského prezidenta Vladimira Putina, zemřela v sobotu večer v Moskvě, když její auto explodovalo. Podle dostupných informací s ní měl jet i její otec, nakonec ale cestoval v jiném autě. Atentát měl ale zřejmě směřovat právě proti Duginovi, jenž je přezdíván „Putinův mozek“ nebo „Putinův Rasputin“.

Tagy: