Černochová podporuje terorismus, zuří ruský ambasador. Rozčílila ho její slova o Duginové

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja

Pohřeb Darji Duginové

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja obvinil českou ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu. Reagoval tak na její slova o tom, že jí není líto smrti Darji Duginové, dcery ruského ultranacionalistického ideologa Alexandera Dugina. 29letá Duginová, která zastávala radikální proruské postoje svého otce, zemřela v sobotu při explozi auta nedaleko Moskvy. Černochová ve své reakci sdělila, že vidí rozdíl mezi „oslavou terorismu a vyjádřením nelítosti nad úmrtím fašistické propagandistky“.

„Potlačuji přirozenou lidskou reakci na tragickou smrt. Ale toto jsou skuteční vrazi a váleční štváči. A není mi líto ani dcery, ani truchlícího otce. Je mi líto tisíců lidí zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie,“ napsala na sociální síť Černochová s dovětkem, že Rusové si noc, kdy Duginová zahynula, zapamatují.

Za svůj příspěvek si vysloužila kritiku i od některých českých politiků. Ani reakce ruské strany na sebe nenechala dlouho čekat. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja v úterý Černochovou obvinil z podpory terorismu.

To však českou ministryni příliš z míry nevyvedlo. „Lepšího potvrzení účinnosti naší (české) pomoci Ukrajině se těžko dočkáme,“ glosovala Černochová ve své odpovědi.

Poté kategoricky popřela jakákoliv nařčení z toho, že by podporovala terorismus: „Mezi oslavou teroristického útoku a vyjádřením nelítosti nad úmrtím fašistické propagandistky veřejně vyzývající k okamžitému vyhlazení Ukrajinců, které nazývá podlidi, je zásadní rozdíl. Možná ne v Rusku, ale v Česku rozhodně ano.“

Duginová plně podporovala ideologii svého otce a hrdě kráčela v jeho šlépějích. Hlasitě podporovala ruskou invazi na Ukrajinu, rasisticky urážela Ukrajince a popisovala je jako „podlidi“. V květnu invazi podle BBC označila za „střet civilizací“ a vyjádřila hrdost nad tím, že ona i její otec byli Západem sankcionováni.

„Tady musí vzniknout naše tribunály. Mariupolský tribunál, Doněcký tribunál… v každém městě, podobně jako v Haagu. Tyto tribunály budou vyšetřovat zločiny těchto ne-lidí. Ukrajinci už nejsou lidé,“ prohlásila dcera známého politika.

Darja Duginová se narodila v roce 1992 a vystudovala filozofickou fakultu Moskevské státní univerzity M. V. Lomonosova. Agentura TASS ji označila za politoložku a novinářku, podle BBC psala pod pseudonymem Darja Platonovová politické články pro prokremelskou stanici RT a nacionalistickou televizi Cargrad. Americké a britské úřady ji obvinily z šíření dezinformací a zařadily ji na sankční seznam.

Tagy:
OSN atentát smrt terorismus výbuch Jana Černochová vláda Rusko Vasilij Něbenzja Alexandr Dugin Darja Duginová