Stávka škol se blíží. Bek bude žádat o pět miliard navíc, podle odborů to nestačí

Do stávky školských odborů zbývá týden.

Stávka učitelů

Do stávky školských odborů zbývá kvůli údajnému podfinancování pouhý týden. Některá zařízení už teď hlásí, že se protestů zúčastní, další se stále rozmýšlí. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chce ještě v úterý jednat o dalších penězích pro svůj resort navíc. Ani to však podle odborářů stačit nebude.

Ministr bude chtít vyjednat až pět miliard z rozpočtu navíc. Ty ale podle odborářů podfinancované školství nevyřeší. „Podle nás tam chybí asi osm miliard, aby byl rozpočet stabilizovaný a nebyli jsme nuceni k nějakým dalším opatřením ve vzdělávání v příštím roce,“ upřesnil František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš: IT není jenom pro chlapečky. Bez umělé inteligence zůstaneme montovnou, dodal Pavel

Definitivně jasno o tom, která zařízení se k protestům přidají, by mělo být ve středu. O uzavření kvůli stávce totiž musejí školy a školky informovat tři pracovní dny předem.

Opuštěné třídy budou za týden například v Základní škole Emila Zátopka ve Zlíně. Pro stávku se na škole vyjádřilo devadesát procent učitelů. Podle ředitele školy Víta Bielka by zbývající učitelé v takovém počtu nedokázali zajistit bezpečnost žáků. „Uzavřeme provoz celé školy,“ řekl.

Na stávku se připravují nejenom školy, ale i rodiče. „Čím víc peněz, tím kvalitnější lidi se budou (do školství) hlásit. Aby měli ředitelé z čeho vybírat,“ řekl jeden z nich pro CNN Prima NEWS. Část rodičů má pro stávku učitelů pochopení, obává se totiž poklesu kvality výuky.

Pro jiné však případná stávka znamená problém s hlídáním. „Bavíme se o malých dětech ze školek nebo z prvního stupně základních škol. U těch starších to asi potíž nebude, ty už se nějakým způsobem obstarají samy,“ vysvětlila předsedkyně Unie rodičů Angelika Gergelová.

Ministerstvo školství už ředitelům rozeslalo pokyny. Třeba pro případ, že by stávka postihla chod jídelny, ale vyučování neomezila. „V případě, že je přerušen pouze provoz školní jídelny, je povinnost zajistit náhradní stravování,“ upozornila mluvčí ministerstva Tereza Fojtová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lékaři podléhají tlaku pacientů, kritizoval Prymula časté předepisování léků. Popsal řešení

Tagy:
školství stávka rozpočet odbory František Dobšík Mikuláš Bek Českomoravský odborový svaz pracovníků školství