Praní špinavých peněz? Ať Babiš ukáže výpis z české banky, vyzývá expert

Andrej Babiš

Rozhovor s Kamilem Koubou

Je zřejmé, že se jedná o schéma, které se používá k praní špinavých peněz. Tak ve vysílání CNN Prima NEWS okomentoval bývalý protikorupční detektiv Kamil Kouba kauzu Pandora Papers týkající se premiéra Andrej Babiše.

„Z dostupných informací, které má Investigace.cz k dispozici, je zřejmé, že se jedná o schéma, které se používá k praní špinavých peněz. Bez nových informací bychom se nikdy nedozvěděli skutečnost, že je za ním Andrej Babiš,“ uvedl Kouba.

Právě web Investigace přišel se zprávou, že si měl premiér v roce 2009 přes své firmy v daňových rájích poslat 381 milionů korun a koupit si za ně nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud.

„Z toho sice nevyplývá, že by se stal zdrojový trestný čin, ale je to logické. Organizovaný zločin tak funguje. Když někdo spáchá trestný čin, vytvoří pak strukturu na to, aby peníze vypral,“ přiblížil Kouba.

Informace jsou velmi závažné

„Policie by se měla pokusit na základě dostupných informací zdrojový trestný čin odhalit,“ podotkl. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej v pondělí uvedl, že se příslušníci centrály začnou případem zabývat.

Pokud by byla pravda to, co Babiš říká – že peníze pocházely z českého účtu a byly zdaněné – tak může premiér podle Kouby udělat jednoduchou věc. „Chce-li veřejnost přesvědčit o tom, že má pravdu, tak není nic jednoduššího než ukázat bankovní výpis z české banky, jak odchází finanční prostředky do offshorové společnosti na Britských Panenských ostrovech,“ řekl. Připomněl, že problém s praním špinavých peněz mají všechny státy světa.

„V porovnání patříme k těm nejlepších na světě a jsem si jistý, že i tento případ bude vyžadovat součinnost mezi francouzskou, americkou a českou policií, a prokáže se, že máme velmi schopné finanční vyšetřování,“ uzavřel.

Tagy: