Putin posílá do Kurské oblasti tisíce mužů, to ale nestačí. Jakou silou disponují Ukrajinci?

Ruská armáda převelela do Kurské oblasti už zhruba pět tisíc vojáků přímo z Ukrajiny, ale to ani zdaleka nepostačí. Ve své analýze to uvádí americký deník The Wall Street Journal. Podle něj bude ruský prezident Vladimir Putin potřebovat na vyhnání Ukrajinců aspoň 20 tisíc mužů a to řádně vycvičených s bojovou zkušeností. Kreml má místo toho v Kurské oblasti spíše brance na povinné základní vojenské službě.

Ukazuje se, že Kyjev do Kurské oblasti nepodnikl jen obyčejný nájezd. Dobyté území, které podle hlavního ukrajinského velitele generála Oleksandra Syrského činí přes tisíc kilometrů čtverečních, Ukrajinci stále drží. Respektive o kontrolu nad jednotlivými částmi bojují s Rusy.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Kdo posílá Ukrajince z Česka zpět do války, ať se napřed sám stane hrdinou

Postup Kyjeva se sice zpomalil, ale stále pokračuje. Rusové v oblasti doposud měli spíše odvedence na vojně či jiné chabě vyzbrojené jednotky s nulovou či nicotnou dávkou bojové praxe.

To se má postupně otočit. Putin sice i nadále čelí kritice ruských matek za porušení svého slibu, že jejich synové-branci nebudou bojovat proti Ukrajincům (na to konto vznikla dokonce petice, o které jsme psali zde), ale zároveň mají do Kurské oblasti mířit oddíly ruských vojáků přímo z ukrajinské fronty.

O nových a hlavně zkušených posilách informuje nejen americký deník, ale i další média, kupříkladu ruský exilový portál Meduza. Má se kupříkladu jednat o jednu z brigád dosud nasazené na Donbasu. Jiné vojáky Kreml sbírá z bojových oblastí, kde aktuálně nejsou tolik potřeba.

Podle WSJ má jít zatím o pět tisíc mužů. To však podle deníku nemůže na vytlačení Ukrajinců z Kurské oblasti ani zdaleka stačit. Na to by Rusko potřebovalo nejméně 20 tisíc vojáků. A je třeba zdůraznit, že dobře vycvičených a vybavených. Vyslat proti Ukrajincům oddíly branců nebo vězňů čerstvě naverbovaných v trestaneckých koloniích se může ukázat jako obyčejné plýtvání.

Západní analytici zároveň uvádějí, že Kyjev má nyní v Kurské oblasti zhruba šest tisíc vojáků. Další čtyři tisíce čekají jako záloha v ukrajinské pohraniční Sumské oblasti.

Putin v minulosti několikrát hrozil, že jakýkoliv útok na ruské území bude znamenat tvrdou odpověď. On i další činovníci kremelského režimu se neváhali vytasit dokonce s jadernými zbraněmi. Taková reakce však od Rusů zatím nepřišla.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinští piloti deptají Rusy, v Kurské oblasti padl další most. Generál se pochlubil videem

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina politika obrana Česko Rusko Donbas Kyjev ozbrojený konflikt Moskevský Kreml The Wall Street Journal Kurská oblast Meduza konflikt, válka a mír