U pandemie jsme zpočátku improvizovali, přiznal Vojtěch. U Krause i zazpíval

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch v Show Jana Krause

Bývalý ministr zdravotnictví a stále ještě poslanec Adam Vojtěch (za ANO) prohlásil, že česká vláda na jaře při nástupu pandemie koronaviru zpočátku nevěděla, co dělat. Nezbývalo jí tak nic jiného než improvizovat. V první fázi pandemie podle něj také byla větší shoda na názorech, jak šíření koronaviru zabránit. Tu už však nyní nevidí. Vojtěch to uvedl v pořadu Show Jana Krause, který odvysílá TV Prima tuto středu ve 21:35. Exministr tam navíc zazpíval.

„Informací prostě moc nebylo, tak jsme trošku improvizovali,“ řekl doslova Vojtěch v Show Jana Krause. Samotná nákaza prý zprvu Čechy příliš nezajímala, protože byla až na druhé straně Země v Číně. Situace se ovšem změnila, když byl virus zavlečen do Evropy a konkrétně z Itálie se stalo epicentrum.

Na jaře však alespoň podle Vojtěcha panovala shoda na řešení, které vláda připravovala. Nyní však vidí celou řadu různých názorů. „Tehdy ta opatření byla mnohem přísnější, než jsou teď,“ doplnil k tomu exministr.

Vojtěch hovořil také o tom, jak snáší narážky, že byl účinkujícím v pěvecké soutěži Superstar. „Já myslím, že je to tak vždycky, když nejsou argumenty. Já to měl vždy jako koníček, šel jsem na právnickou fakultu a tohle byl prostě koníček,“ řekl Vojtěch s tím, že od jeho účinkování v soutěži uplynulo již 15 let.

Zároveň přiznal, že jedním z důvodů, proč se rozhodl v resortu zdravotnictví skončit, bylo i politické prostředí. Jeho drsnost pociťoval především v posledních měsících. „Není to úplně prostředí, které bych považoval za sebekultivující,“ uvedl exministr.

Za největší úspěchy svého působení považuje elektronický recept a navázaný lékový záznam. „Doposud pacient šel k pěti lékařům a ti nevěděli, co bere. Teď to ví, takže mu nemůžou dát něco, co by mu mohlo uškodit,“ vysvětlil Vojtěch.

Manželka se mě ptala, kdy se na to vykašlu

Sám přiznává, že pozice ministra zdravotnictví v době koronaviru je náročná. Schůzky měl i o víkendu, s vládou zasedal i po půlnoci a domů mnohdy přicházel až kolem 1:00 či 2:00, přičemž již okolo 5:00 ráno vstával. To pocítila i jeho manželka. „I ona toho měla dost. Každý večer, když jsem přišel domů, se mě ptala, kdy se na to vykašlu,“ svěřil se Vojtěch. Ten pak na konci pořadu Show Jana Krause také zazpíval.

Vojtěch ve funkci skončil 21. září, téměř po třech letech. Jeho nástupcem se stal epidemiolog Roman Prymula. Sám Vojtěch uvedl, že nyní plánuje dokončit svůj poslanecký mandát a následně se uvidí, co dál.

Tagy: