Prymula: Nová opatření budou razantní. Dotknout se mají volnočasových aktivit i rodin

Ilustrační foto

Prymula slíbil, že nová opatření budou razantní

Nadcházející série opatření má být striktnějšího a hlavně dlouhodobějšího charakteru. Týkat se bude především volnočasových aktivit. Pro CNN Prima NEWS to sdělil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Pravidla. která by měla snížit i nákazu v rámci rodin, by měl veřejnosti představit v pátek.

Ta razantní opatření se budou týkat prvních 14 dní, pak přijde určité rozvolnění

Proti pandemii koronaviru se musí podle ministra bojovat dlouhodoběji. „Aby lidé pochopili, že po 14 dnech nepřijde zase něco úplně jiného, co nečekali, tak zveřejníme opatření, která budou v podstatě na měsíc s výhledem dále. A ta razantní opatření se budou týkat prvních 14 dní, pak přijde určité rozvolnění,“ řekl pro CNN Prima NEWS Prymula.

Většina avizovaných opatření je plánována jako plošná, zároveň však budou i taková, která se mají odvíjet od semaforu. V oblastech, které jsou označeny červeně, jako je například Uherskohradišťsko či východní Čechy dochází k nárůstům z různých důvodů. Nová opatření by tedy měla reagovat na dané problémy v regionech.

Kromě toho by se měla nová pravidla dotknout také rodinného života. Podle Prymuly totiž dochází k šíření koronaviru i v rámci menších oslav a rodin. „Na to budeme reagovat,“ uvedl pro Českou televizi. Už pondělí epidemiolog a člen pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek pro CNN Prima NEWS uvedl, že jednou z variant je omezení rodinných a soukromých oslav.

Co konkrétně se na nás chystá, ale prozradí ministr Prymula až v pátek. Ještě ve čtvrtek chce vše probrat s opozičními poslanci.

Prymula také prohlásil, že chystané kroky musí vláda udělat, aby se zabránilo nárůstu počtu nemocných. Aktuálně je reprodukční číslo na úrovni 1,2, přičemž je nutné, aby se dostalo pod 1, upřesnil. Právě k tomu mají opatření situaci směrovat.

(Reprodukční číslo 1,2 statisticky znamená, že jeden nemocný nakazí 1,2 dalšího člověka, pozn.red)

Tagy: