Supermarket u skály, kterou proslavila Pyšná princezna? Nesmysl, zničí krajinu, bouří se lidé

Okolí národní přírodní památky Panská Skála na Českolipsku by mohla narušit stavba supermarketu.

Supermarket se nelíbí lidem

Okolí národní přírodní památky Panská skála na Českolipsku by mohla narušit stavba supermarketu. Čedičovou skálu proslavila filmová pohádka Pyšná princezna. Je to jako kdyby v Anglii postavili supermarket u Stonehenge, děsí se plánů soukromého investora místní patriot Radim Vácha.

Soukromý developer koupil pozemek zhruba tři sta metrů od Panské skály. Proti plánované výstavbě protestují někteří zastupitelé i lidé z okolí. „Jako zastupitelé i jako občané města nemáme žádné informace, jak to bude vypadat. Bojím se, že to bude přečuhovat přes stromy a naruší to ráz krajiny. Přitom taková věc se nestaví na pět let, ale na desítky let,“ připomněla opoziční zastupitelka Romana Kučerová.

ČTĚTE TAKÉ: Konec „nejošklivějšího“ nádraží v Česku? Liberecký autobusák má čekat proměna

Radim Vácha ze spolku Sonow, který se stará mimo jiné o údržbu místních památek, považuje takovou stavbu za ukázkový příklad komercializace krajiny. „Znehodnocuje to krajinu na úkor konzumu, poškodí to výhled z Panské skály směrem k Českosaskému Švýcarsku,“  zdůraznil.

Podle kritiků projektu je v Kamenickém Šenově několik míst, třeba zbořeniště po někdejších továrnách, kde by supermarket mohl stát. „Stavět něco takového na zelené louce a ještě v blízkosti národní přírodní památky je nesmysl,“ upozornil Vácha.

Kamenický Šenov se čtyřmi tisícovkami obyvatel žádný supermarket nemá. „Takový obchod tu chybí, nejsme proti tomu, aby tu něco takového vzniklo, ale chceme mít vliv na to, co a v jaké podobě se bude stavět,“ tvrdí zastupitelka Kučerová.

Starosta města Milan Bártl podle svých slov také není nadšený, že si developer zvolil trojúhelníkový pozemek u Panské skály. „Bohužel s tím nedokážeme nic udělat. Územní plán tento typ stavby v tomto místě povoluje. My jsme v minulosti nabízeli jiné pozemky, ale nebyl o ně zájem. Teď investor koupil pozemek od soukromého vlastníka a nás pouze informoval o svých plánech. Žádný projekt k tomu ještě není, nic jsme zatím neviděli, nevíme, co tam bude stát. Velmi záleží na tom, jak bude stavba umístěná v tom prostoru, jak to projektant navrhne a chráněná krajinná oblast odsouhlasí,“ vysvětlil starosta.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak přijít o řidičák za tři vteřiny. Šofér v Jablonci spáchal hrubé přestupky, ukazuje video

Tagy:
Švýcarsko politika developer Jablonec nad Nisou Česko Panská skála pozemek okres Česká Lípa Kamenický Šenov produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti