Jak přijít o řidičák za tři vteřiny: Šofér v Jablonci spáchal hrubé přestupky, ukazuje video

nebezpečné předjíždění v Jablonci nad Nisou

Jak přijít o řidičák během tří vteřin? Netrpělivý řidič na Jablonecku ukázal návod

Přijít o řidičák za tři vteřiny? Řidič v Jablonci nad Nisou to dokázal a zachytila ho přitom palubní kamera. Přes přechod pro chodce jel na červenou a ještě přitom předjížděl auto, jehož šofér příkaz stát respektoval. Spáchal tak dva hrubé přestupky a za každý z nich by měl dostat šest bodů, upozornil pro CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský.

Video na Facebooku zveřejnil řidič autobusu David Hemek. „Viděl jsem v životě už hodně, ale tohle mi hlava nebere,“ napsal k tomu stručně. Komentáře lidí, kteří video viděli, se nesou v obdobném duchu a často jsou jen stěží citovatelné.

ČTĚTE TAKÉ: Konec „nejošklivějšího“ nádraží v Česku? Liberecký autobusák má čekat proměna

Stříbrný vůz na videu přijíždí k přechodu pro chodce v jablonecké části Mšeno. Provoz je řízený semafory, chodci mají zelenou, auta červenou. Před zebrou už stojí červené auto, stříbrné zastavuje za ním. Jeho řidič ale evidentně někam spěchá, po několika sekundách se opět rozjíždí, předjede auto před sebou a přes přechod uhání někam do dálky. Na semaforu přitom stále svítí červená.

Podle dopravního experta je dotyčný jasný adept na odebrání řidičského průkazu. „Vidíme jízdu na červenou a také předjíždění na přechodu pro chodce. To jsou oba šestibodové přestupky. A protože ty body nejsou součástí trestu, ale je to takzvané administrativní opatření, měly by být uloženy za každý z nich, čili šest bodů červená, šest bodů zakázané předjíždění. To je v součtu dvanáct a automatický zákaz řízení,“ zdůraznil Roman Budský.

Zelená pro auta přitom naskočila pouhých pět sekund poté, co řidič stříbrného vozu projel na červenou. Každá vteřina, kterou svým spěchem ušetřil, ho tak přijde hodně draho. „Video máme k dispozici, řidiči hrozí vedle bodů ve správním řízení také pokuta ve výši sedm až dvacet pět tisíc korun,“ připomněla Dagmar Sochorová, mluvčí jablonecké policie.

Na originálním záznamu je čitelná registrační značka, takže policisté už znají majitele vozu. Teď zjišťují, kdo auto řídil. Pomoci jim v tom mohou například městské kamery, které snímají okolí křižovatky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Riskantní předjíždění na Liberecku natočila kamera. Neomluvitelné chování, říká expert

Tagy: