Účet za neotevření obchodů? Desítky miliard korun a růst nezaměstnanosti, míní ekonom

Úředně zavřené vietnamské obchody s textilem v Ostravě-Porubě

Zklamání a rozčarování obchodníci (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Páteční rozhodnutí vlády neotevřít od pondělí obchody bude pro českou ekonomiku další ranou, která se projeví růstem nezaměstnanosti. Pro obchodníky je nákladná i samotná nejistota, kterou kabinet svým konáním zvyšuje. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by se vláda měla nejprve domluvit a až poté se vyjadřovat do médií.

Maloobchod kvůli pátečnímu rozhodnutí vlády ponechat provozovny dále uzavřené přijde o další desítky miliard korun. Myslí si to hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Krok vlády také zvýší nezaměstnanost. Už nyní jsou čeští podnikatelé ochromeni nejvíce v historii celé země,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Vláda podle něj rezignovala na možnost kompromisního řešení v podobě otevření obchodů za přísných hygienických opatření, včetně povinného nošení respirátorů třídy FFP2. Škody mohou být podle Kovandy i vyšší, podle toho, jak dlouho nynější podoba uzavírky maloobchodu ještě potrvá.

„Pro provozovatele maloobchodu, například obchodů s elektronikou nebo oblečením či obuví pro dospělé, je nákladná i samotná nejistota, kterou vláda svým jednáním umocňuje. Řada z nich se totiž na pondělní otevření připravovala, například právě investicemi do respirátorů pro své zaměstnance,“ dodal Kovanda. Podle něho jsou ale zasaženi i dodavatelé, tedy zejména velkoobchod.

Nejprve se domluvte

Do vlády se pustil také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Ta podle něho opět nešťastně komunikovala svou strategii v boji proti koronavirové pandemii. „Vláda by se měla nejprve domluvit a až poté hovořit do médií. Děje se to opakovaně a je to nepochopitelné,“ řekl CNN Prima NEWS.

Vláda totiž podle Prouzy svými nahlas vyslovenými úvahami o otevření obchodů od pondělí 22. února prý jen vzbudila zbytečné naděje. „Ministr Havlíček prakticky celý týden o otevření obchodů hovoří téměř jako o hotové věci. Někteří obchodníci se na to začali připravovat, dezinfikovali provozovny, povolali do práce své zaměstnance a pak přišla informace, že se nic otevírat nebude,“ řekl Tomáš Prouza.

Když kabinet Andreje Babiše (ANO) na páteční tiskové konferenci oznámil, že obchody se v pondělí neotevřou, napsal Havlíček redakci CNN Prima NEWS: „Zatím jsme obchody odložili, ale příští týden navrhnu další kroky podle aktuálního pandemického stavu.“ Na Twitteru Havlíček doplnil, že pandemická situace není dobrá a dál se šíří britská mutace viru.

Obchodníky to stojí peníze

„Děje se to opakovaně a je to pro mě nepochopitelné. Namísto toho, aby se vláda snažila získat zpět důvěru občanů, dělá pravý opak. Za chvíli už opravdu nikdo nebude věřit tomu, co její členové říkají,“ komentoval stav Tomáš Prouza. Potvrdil také, že obchodníky přípravy na otevření stály i nemalé peníze, kterých „v této době nemají nazbyt“.

Redakce CNN Prima NEWS už dříve v tomto týdnu informovala, jak se obchody na případné znovuotevření připravují. „V prodejnách budeme dodržovat přísná hygienická a bezpečnostní opatření. A to včetně nošení respirátorů u personálu prodejny a regulace počtu zákazníků pro vstup do prodejny,“ uvedla v úterý pro CNN Prima NEWS Eva Kočicová, mluvčí prodejny Datart. „Doplňujeme zboží, čistíme oddělení, připravujeme i zesílení směn na pondělní otevření, abychom byli schopni nabídnout služby na sto procent,“ dodal vedoucí prodejny Tomáš Křepelka.

Někdo raději vyčkal

Znovu přivítat zákazníky se chystalo také například knihkupectví Kosmas v pražské Perlové ulici. „V podstatě už jsme připraveni, jenom ještě čekáme, až se k nám dostanou respirátory, jinak dezinfekce je dost, nových knížek, co zákazníci neviděli, také. Jsme úplně připraveni a natěšeni,“ řekl CNN Prima NEWS vedoucí knihkupectví Oldřich Suchý.

Někteří obchodníci po zkušenostech, kdy se situace měnila ze dne na den, vyčkávali. „Přípravy na znovuotevření zahájíme až ve chvíli, kdy bude situace zcela jasná. V tuto chvíli se naše obchodní domy věnují vyřizování on-line objednávek, jsou tím plně vytíženy, takže na přípravy potřebujeme tři až pět dní,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí prodejny IKEA Petr Šašek.

Tagy: