Obchody se od pondělí neotevřou, rozhodla vláda. Situace není dobrá

Ilustrační foto

Zklamání a rozčarování obchodníci (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Většina obchodů zůstane zavřená. Vláda v pondělí rozhodla, že jejich provoz nepovolí. Na otevření tlačil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), který chce návrh znovu projednat příští týden.

Podle kabinetu není pandemická situace dobrá. Příští týden má o tématu otevření obchodů znovu jednat. „Zatím jsme obchody odložili, ale příští týden navrhnu další kroky podle aktuálního pandemického stavu,“ napsal CNN Prima NEWS Havlíček.

Na Twitteru doplnil, že pandemická situace není dobrá a dál se šíří britská mutace viru. „Na vládě jsme proto rozhodli, že zbytek uzavřených maloobchodů zatím pouštět nebudeme,“ napsal vicepremiér.

Vláda uvažovala o tom, že zruší zákaz maloobchodního prodeje od pondělí. Někteří obchodníci už se na otevření začali připravovat. Platila by přísná hygienická pravidla, personál by měl povinnost nosit respirátory třídy FFP2, na 15 metrů čtverečních provozní plochy by připadl jeden zákazník.

Obchody jsou zavřené už od 27. prosince. Některé mají výjimky, otevřené mohou být například lékárny, benzinové pumpy, trafiky, květinářství nebo zámečnictví.

Havlíček tlačí na uvolnění i dalších restrikcí. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že už není dlouho udržitelné, aby bylo všechno zavřené.

„Nemůžeme žít pořád v restrikcích. To jde po dobu několika týdnů, měsíců, ale ne let. Nemůžeme izolovat ekonomiku, rodiny, sportovní aktivity, kulturní aktivity tak dlouho. Lidé se z toho zblázní a stát to neufinancuje. Po roce už nemůžeme hrát jen restrikce a utahovat šrouby. Nemůžeme jen lidi izolovat a čekat, až se čísla srazí dolů. Je evidentní, že se z toho nedostáváme,“ prohlásil.

Havlíčkova vize paralelního světa

Podle Havlíčka je potřeba nastavit pravidla a vytvořit jakýsi „paralelní svět“. Obchody, služby a restaurace by tak fungovaly za přísných hygienických podmínek a lidé by mohli místa navštívit jen s negativním testem.

„Pojďme využívat samotesty. Říkám: vezměme peníze, které dnes pereme do podpory podnikání, nechme podnikatele fungovat a místo toho zaplaťme testy. Bude to stát miliardy korun, ale plaťme je, ať se každý testuje. Budeme motivovat lidi, aby se testovali, protože když budou vědět, že jsou ok, budou moci do kina, sportovat, do fitness centra, zaplavat si. Tomu říkám ten paralelní svět,“ vysvětlil Havlíček.

Tagy: