Trumpová se často vracela do Československa, sledovala ji ale StB. Donášel Ivanin otec

Ivana Trumpová, podnikatelka a bývalá manželka amerického exprezidenta Donalda Trumpa

Roman Joch o úmrtí Ivany Trumpové

Americkou i českou veřejnost ve čtvrtek zasáhla smutná zpráva o smrti první manželky někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa a československé rodačky Ivany Trumpové. V posledních letech se ukázalo, že během 70. a hlavně 80. let byla i se svým tehdejším manželem v hledáčku Státní bezpečnosti (StB), jejíž spojkou byla československá větev její rodiny. Otec Trumpové Miloš Zelníček figuruje v dokumentech tajné policie jako konfident pod krycím jménem Miloš až do roku 1989.

Ivana Trumpová, za svobodna Zelníčková, se narodila 20. února 1949 ve Zlíně. Když u ní rodiče zaznamenali pohybové vlohy, podporovali ji ve sportovní kariéře. Tehdejší Československo jí ale brzy připadalo malé, takže aby mohla odejít na Západ, vdala se za lyžaře s rakouským pasem Alfreda Winklmayra.

S pozdějším americkým prezidentem se setkala v roce 1976, když pracovala jako modelka. Svatba se konala o rok později. Do své rodné země se ale i s dětmi pravidelně vracela, především kvůli českým rodičům. Tehdy pravděpodobně netušila, že její návštěvy Československa měla StB podrobně zmapované.

Na špionáži se podílel i otec Trumpové Miloš Zelníček, který donášel Josefu Knoppovi ze zlínské (tehdy gottwaldovské) pobočky. Zemřel necelý rok po sametové revoluci. Na jeho pohřeb dorazil i Donald Trump.

Právě o jeho osobu jevila Státní bezpečnost velký zájem. Zjišťovala podrobnosti o jeho podnikání a politických známostech. Později odhalené svazky dokazují, že to byl právě Zelníček, kdo StB podával podrobné zprávy o návštěvách své dcery i o podnikatelských a politických aktivitách budoucího amerického prezidenta.

Že jim nic neuteče, měli příslušníci StB pojištěné i tím, že odposlouchávali telefony. Věděli tak přesně, s kým se Trumpová v Československu stýkala. Navštěvovala například rodinu Ladislava Štaidla v Jevanech i Felixe Slováčka. Znala se totiž dobře s manželkami obou hudebníků. „Slováček posílá Trumpové do USA gramofonové desky,“ poznamenal si dokonce agent StB.

Na Trumpovou donášel Státní bezpečnosti také rodinný přítel Zelníčkových Josef Menšík, pozdější agent s krycím jménem Chod, upozornil před lety web Blesk.cz. V jednom ze svých hlášení komentoval cesty dětí Donalda Trumpa do Československa.

„Je to pro caparty pěkná romantika. Ochranka je předá na Ruzyni ze speciálu dědovi a ten je odveze do Zlína a potom na Kohútku, kde má chatu. Tam dostane budoucí dědic milionů (Donald Trump junior, pozn. red.) pohlavek a kus chleba s máslem. Vypadne do lesa, což je pro něj zážitek, protože doma v USA si nezaváže bez dozoru ani botu,“ stojí v dokumentu.

Podle týdeníku Reflex měla práce StB na sledování Donalda Trumpa zesílit zejména kolem prezidentských voleb v roce 1988, které později vyhrál republikán George Bush starší. Informace o zákulisí prezidentského klání měla Trumpová svému otci předat právě při návštěvě Československa těsně před volbami.

Zájem StB o Trumpovu osobu mohl vycházet i z toho, že už tehdy se netajil touhou dostat se do Bílého domu. Hlavním cílem příslušníků StB bylo získat detailní informace o americké zahraniční politice a ekonomice. Není jasné, zda se o ně pak dělili s Kremlem, či nikoliv.

Sňatek Trumpových ukončil rozvod v roce 1992, a to po Trumpově románku s bývalou Miss Georgia Marlou Maplesovou. Trumpová se po rozvodu stala úspěšnou podnikatelkou. Ve čtvrtek se v médiích objevila zpráva o její smrti, což později potvrdila rodina.

„S velkým zármutkem oznamuji všem, kteří ji milovali, a těch je mnoho, že Ivana Trumpová zemřela u sebe doma v New Yorku,“ napsal Trump na síti Truth Social. „Byla to báječná, krásná a úžasná žena, která vedla skvělý a inspirativní život. Její pýchou a radostí byly její tři děti, Donald junior, Ivanka a Erik. Byla na ně tak hrdá, jako jsme na ni hrdí my všichni. Odpočívej v pokoji, Ivano!“ dodal.

Tagy: