Učitel se porval se žákem kvůli reproduktoru. Dal mu pár pohlavků a dokonce ho i nakopl

Učitel se porval s žákem.

Potyčka mezi učitelem a žákem (zdroj: se svolením Štěpánky Cimlové)

Na sociálních sítích koluje video, které zachycuje potyčku mezi učitelem a jeho žákem. K incidentu mělo dojít na Vítkovické střední průmyslové škole v Ostravě-Hrabůvce. Učitel nejprve vyhodil studentův bezdrátový reproduktor z okna. Žák mu v reakci na to sebral jeho notebook a vyhrožoval, že ho rozbije. Vyučujícímu poté zřejmě ruply nervy. Chlapci uštědřil pár pohlavků a dokonce ho i nakopl.

Na video zachycující potyčku mezi učitelem a studentem upozornila na sociálních sítích Štěpánka Cimlová, učitelka soukromé školy. „Pane učiteli, fakt to nedělejte,“ říká na videu jeden ze studentů vyučujícímu. Ten ale na jeho prosbu nedá. Otevře okno a bezdrátový reproduktor vyhodí ven.

CNN Prima NEWS se podařilo spojit s Cimlovou a skrze ní získat výpověď přímého účastníka incidentu. Vše začalo tím, že se jeden spolužák připojil na jeho reproduktor a začal si z něj pouštět hlasitou hudbu.

„Chtěl vyprovokovat učitele, což se mu povedlo. Vyvrcholilo to tím, že se učitel vsadil s několika spolužáky, že tu bednu vyhodí. Ptal se, koho je ta bedna, jenže já jsem byl zrovna zabraný do učení, takže jsem nějak moc nevnímal. Nakonec tu bednu vyhodil, to vidíte ve videu,“ vylíčil žák, jemuž reproduktor patřil.

„Pokračovalo to tím, že jsem se neudržel, sebral mu notebook a chtěl jsem mu ho zlomit, jenže nezlomil, protože jsem věděl, že sám bych z toho měl problémy. A on potom, protože neunesl emoce, mě napadl,“ pokračoval student. Na videu je také slyšet, že ze strany žáka zazní pár vulgární nadávek.

Cimlové se podařilo získat i další informace k potyčce. Na sociálních sítích ji totiž kontaktovalo několik žáků školy, kteří nezávisle na sobě popsali, co se dělo před, během a po incidentu. „Nikdo nechce podat oficiální prohlášení, přejí si zůstat absolutně v anonymitě,“ upřesnila učitelka soukromé školy.

Učitel se s žáky vsadil

K incidentu mělo dojít na podzim loňského roku na Vítkovické střední průmyslové škole. CNN Prima NEWS zná jméno učitele, který byl do rvačky zapleten, uvádět jej však nebude. Samotný majitel reproduktoru se údajně do provokování učitele nezapojil, reagoval, až když vyučující vyhodil jeho majetek z okna.

„Učitel běžnou situaci narušování výuky řešil tak, že se s žáky vsadil o konkrétní částku, údajně o 200 korun, že reprák vyhodí z okna. Jeden zdroj uvádí, že žáci dokonce učiteli tuto částku poté vyplatili. Prý férově,“ vylíčila Cimlová. „Dva zdroje uvádí, že učitel poté proplatil žákovi škodu. Podle jednoho zdroje byl učitel zbaven postu třídního učitele,“ doplnila.

Redakce CNN Prima NEWS s žádostí o vyjádření kontaktovala také ředitelku školy Andreu Pytlikovou. „Ke konfliktu došlo před několika týdny, a v rámci naší školy, jsme událost interně prošetřili a uzavřeli. Především šlo o vyprovokovanou situaci, kdy byla výuka nepřípustně rušena hlukem z reproduktoru. Jeho odstranění pedagog opakovaně avizoval a nebylo možné jeho výzvy přeslechnout. Dospělý, již 22letý, žák vyhodnotil situaci po likvidaci reproduktoru tak, že je nutné proti učiteli zasáhnout a zničit školní notebook. To se nakonec nestalo. Oba dospělí muži se ale slovně i fyzicky střetli,“ uvedla ředitelka Pytliková ve svém vyjádření na webových stránkách školy.

„Vedení školy nemůže stranit ani jednomu ze zúčastněných, proto věc uzavřelo přijetím takových opatření, která chrání jak žáka, tak pedagogický sbor. Všichni účastníci incidentu byli s výsledky šetření seznámeni,“ dodala.

Tagy: