Udženija: Piráti jsou chytří jako rádia, ale výsledky nikde. Hřibovy výmluvy už nikoho nebaví

Náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Uždenija (ODS)

K VĚCI, Alexandra Udženija - 16.10. v 12:30

Piráti jsou známí svým kádrováním a šťouráním, ale když se má něco udělat, tak se výsledky nedostaví. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Udženija (ODS). Podle ní má za současné problémy v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP) politickou odpovědnost zejména předchozí vedení Prahy a výmluvy bývalého primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), že on s kauzou nemá nic společného, již nikoho nebaví.

Udženija je přesvědčená, že Zdeněk Hřib by po pondělním zásahu v DPP kvůli korupci měl za situaci nést politickou odpovědnost. „Neříkám, že má Hřib nějakou trestněprávní odpovědnost, ale jako náměstek má ve své gesci dopravu a pokud věděl, že se něco děje, tak měl konat,“ řekla Udženija.

ČTĚTE TAKÉ: Praha už si vybrala vánoční strom. Mohutný smrk v Krompachu ohrožoval okolní domy

Hřib na svou obhajobu podle ní uvádí skutečnost, že s korupcí neměl nic společného a policie v jeho kanceláři nikdy nebyla. „Neustále ukazoval na někoho jiného. Tu na bývalého radního Scheinherra, tu na úředníky, tu na ředitele DPP Petra Witowského. Mě ale tyto výmluvy už opravdu nebaví a myslím si, že už nebaví ani veřejnost,“ sdělila Udženija.

Náměstek Hřib podle náměstkyně primátora svou funkci v dopravním podniku nezvládá a je proto na místě zvednout otázku, zda by se neměla rekonstruovat dozorčí rada DPP, které Hřib předsedá. „Nemá žádnou autoritu. Já si nedovedu představit, že sedím v orgánu, který mě vůbec neposlouchá, přestože jsem za něj odpovědná,“ řekla Udženija.

I přes současný stav je však nemožné Hřiba podle Udženiji odvolat. „Je zapotřebí si uvědomit, že koalice v čele Prahy nefunguje jako vláda. Tady nikdo nemůže prásknout do stolu a říct, že někdo je odvolaný. V tomto případě je Pirátská strana odpovědná za to, koho vysílá do vysokých funkcí. Piráti jsou známí svým kádrováním a šťouráním. Jsou takzvaně chytří jako rádia, ale když se má něco udělat, tak ten výsledek prostě není. Já tedy prosím Pirátskou stranu, aby se zamyslela nad tím, koho do té funkce náměstka primátora vyslali,“ dodala Udženija.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bitva tří primátorů. Bém s Krnáčovou se shodli, že má Hřib odejít. Ten odstoupit odmítl

Tagy:
doprava politika Zdeněk Hřib Česká pirátská strana rozhlas korupce Alexandra Udženija Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy trestná činnost, právo a spravedlnost