Deportace, město bezdomovců a „zkásnout“ Evropu kvůli Ukrajině. Trump odhaluje své plány

Donald Trump na předvolebním setkání ve Wisconsinu

Trump i Harrisová na poslední chvíli loví nerozhodnuté voliče

Republikán Donald Trump na volebních mítincích postupně odkrývá svůj manifest Agenda 47. Ten zahrnuje soubor plánů, které chce exprezident zhmotnit v případě vítězství ve volbách. Informoval o tom časopis Forbes. Trumpův tým v manifestu představuje úmysly na zásadní transformaci USA ve všech myslitelných aspektech.

Kampaň republikánského kandidáta Donalda Trumpa tvoří především velkolepá volební shromáždění, která exprezident pravidelně mění v rétorický šampionát. Trump se často opírá do své sokyně – demokratky Kamaly Harrisové – a slibuje lidem lepší Ameriku.

K TÉMATU: Měsíc do volební bitvy v USA: Průzkumy jsou neskutečně těsné, Harrisová stráží minináskok

Mezi řádky ale republikán kromě toho odkrývá svůj program Agenda 47 (název odkazuje na možnost, že se Trump stane 47. prezidentem USA, nikoli na populárního videoherního agenta Hitman). Ten sestává z mnoha plánů, které chce Trump uskutečnit po vítězných volbách. K některým krokům by potřeboval pomoc Kongresu, jiné plány by dokázal zhmotnit sám pomocí exekutivních příkazů.

Trump na svých mítincích často zmiňuje méně kontroverzní části plánu, které se týkají například nulového zdanění přesčasů či „dýšek“ pro číšníky. Agenda 47 se ale ve skutečnosti dotýká samotného jádra fungování USA a usiluje o změnu právního a vzdělávacího systému, zahraniční a migrační politiky či ekonomických pravidel. Na Trumpově webu visí heslovitá verze programu, dá se ale dohledat i podrobnější plán. Co všechno se v Agendě 47 lze dočíst?

Trump si posvítí na děti a studenty

Ačkoli Trump na svých mítincích míří své sliby především na tvrdě pracující třídu, řada plánů z Agendy 47 se týká dětí a studentů. Trump chce například podporovat domácí vzdělávání a usiluje o to, aby ředitele škol volili rodiče. Dále chce usnadnit vyhazování problémových žáků ze škol, podporovat modlitby ve školách a učitelům chce povolit nosit zbraň. Informoval o tom web časopisu Forbes.

Trump chce také změnit učební programy a deportovat studenty a učitele, kteří v kampusech vyjádřili podporu Hamásu. Republikán hodlá rovněž schválit zákon, podle kterého existují jen dvě pohlaví – muž a žena – a jakýkoli učitel, který by vyzýval k tranzici dětí, by se tak stal nepřítelem státu. Trump chce navíc administrativně zatočit s nárůstem chronických nemocí a autismem u dětí.

Zátah na migranty a bezdomovce

Velkým tématem jsou pro Trumpa migranti, což se promítá i do jeho Agendy 47. Republikán chce podniknout největší deportační operaci v americké historii a dostat ze země ilegální přistěhovalce. Hodlá také posílit policii a dát jí větší práva. Exprezident rovněž plánuje obnovit zákaz vycestování do USA z vybraných muslimských zemí.

Trump se chce kromě toho zaměřit na bezdomovce, protože mu vadí jejich „veřejné kempování“ ve městech. Plán počítá s tím, že lidé bez domova dostanou na výběr, jestli obdrží federální pomoc, nebo skončí v poutech. Ve hře je vznik stanových městeček, kam by se bezdomovci vozili a kde by následně dostávali sociální a lékařskou pomoc.

Mimo to prosazuje exprezident trest smrti pro drogové dealery, členy kartelů a obchodníky s bílým masem.

Zkasírovat Evropu

Na poli zahraniční politiky chystá Trump rovněž změny. Chce například donutit evropské spojence, aby zaplatili USA za vyčerpání amerických vojenských kapacit, které způsobilo masivní odesílání zbraní na Ukrajinu. Republikán chce prosadit také tvrdý kurz vůči Číně a uvalení cel na veškeré zahraniční zboží (tedy i z EU).

Mezi další – ne tak kontroverzní – plány z Agendy 47 patří snaha o zastavení inflace, proměnu USA v předního energetického producenta, snížení daní, ochranu svobody projevu (to se však „tluče“ s některými dalšími představenými plány), posílení armády nebo udržení dolaru jako hlavní rezervní měny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy: