Ukrajina porazí Rusko a to se rozpadne, říká šéf špionů. Dřív přesně uhodl začátek invaze

Náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov tvrdí, že se ruská armáda rozpadá. Ukrajina podle něj do léta příštího roku osvobodí Krym i Donbas a ve válce zvítězí. V minulosti přitom přesně předpověděl, kdy a jak začne ruská invaze. Šéf špionů se také domnívá, že prohra Moskvy ve válce bude znamenat odtržení některých regionů od Ruské federace.

Budanov je spolu s náčelníkem generálního štábu Valerijem Zalužným považován za jednoho z hlavních strůjců ukrajinské obrany. Šéfa špionů Moskva navíc označila za hlavního organizátora útoku na Kerčský most, který 8. října poškodil výbuch. Ukrajina se ovšem k explozi oficiálně nehlásí.

V rozhovoru s ukrajinským webem Obozrevatel Budanov odhadl, že ukrajinská vojska do konce letošního roku dosáhnou významného pokroku a doufá, že bude Cherson osvobozen. Samotná válka by pak dle něj měla skončit v létě 2023. „Do konce jara to skončí. Do léta by pak měly utichnout veškeré boje. Ukrajina se vrátí k hranicím z roku 1991,“ řekl.

Šéf špionů se rovněž domnívá, že se kvůli konci války rozpadne Ruská federace. Některé regiony, například kavkazské republiky, se dle jeho vyjádření totiž budou chtít odtrhnout. Moskva navíc bude muset Kyjevu zaplatit válečné reparace.

„Rusové u moci teď říkají, že cílem na Ukrajině už není válku vyhrát, ale neprohrát ji,“ uvedl Budanov. Rovněž si myslí, že Kreml nezaútočí jadernou bombou. „Teoreticky ji samozřejmě použít mohou, ale to by jen urychlilo pád a rozpad Ruska, což samozřejmě velmi dobře vědí. Nejsou tak hloupí, jak bychom chtěli,“ prohlásil náčelník ukrajinské rozvědky.

Kyrylo Budanov už v listopadu 2021 jako jeden z mála ukrajinských představitelů předpověděl, že Moskva zahájí invazi začátkem letošního roku. Odhadl také způsob útoku – tvrdil, že se Rusové pokusí obsadit Záporožskou oblast s pobřežím Černého moře. Očekával nicméně i vylodění v Oděse, ke kterému nedošlo.

Šéf ukrajinských špionů vystudoval školu pozemního vojska na Vojenské akademii v Oděse, pak začal pracovat pro rozvědku. V roce 2019 pod jeho autem vybuchla nálož. Budanov nicméně přežil, protože exploze nastala předčasně a ve vozidle tudíž neseděl. Vyšetřovatelé v souvislosti s útokem zatkli dva Rusy, které soud poslal na několik let do vězení.

Tagy:
válka Moskva rozhovor Ukrajina předpověď rozvědka Rusko Kyjev Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Kyrylo Budanov