Šperky ukrajinské spásy. Díla od žen válečníků z Donbasu jdou v Česku do dražby, ceny rostou

Lvovská 24. mechanizovaná brigáda krále Daniela

Lvovská 24. brigáda drží linie na Donbase

Své muže mají na frontě, doma pomáhají výrobou unikátních šperků. Nyní jdou čelenky a brože vyrobené ukrajinskými manželkami vojáků z mechanizované brigády do improvizované české aukce, které se může zúčastnit každý. Výtěžek z prodeje šperků pak půjde na podporu ukrajinských obránců na bojišti. „Utahuje se kolem nich ruská smyčka, proto jim s naším projektem pomáháme,“ nastínil redakci CNN Prima NEWS iniciátor aukce i veřejné sbírky Vasyl Kapustej. Prozradil také, co dalšího ke šperkům přibude.

Lvovská 24. mechanizovaná brigáda krále Daniela už druhým rokem bojuje na Donbase, kde prakticky od začátku ruské invaze probíhají tuhé boje o každý metr půdy.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci odhalili pokus o atentát na Zelenského. Kontrarozvědka zadržela i jeho vlastní lidi

Že se ukrajinští obránci nachází v nebezpečné situaci, není už dlouho žádným tajemstvím – mají za sebou boje jižně od Bachmutu a v současnosti brání obtížný perimetr u měst Toreck a Ňjů-Jork.

Zkrátka jsou ve fázi, v níž se hodí každá pomoc. Ženy vojáků se jim proto snaží sehnat veškerou možnou podporu – třeba ruční výrobou a prodejem unikátních šperků s národními motivy. Několik setů je nyní k mání ve veřejné internetové aukci. Tu uspořádal student práv a humanitární dobrovolník Vasyl Kapustej, který má za sebou několik úspěšných projektů, od zásobovacích výjezdů po křest českého tanku Václav.

„Jedná se o celou sérii aukcí na podporu 24. mechanizované brigády. Šperkový set se skládá z čelenky a brože, vždy je každý trochu jiný, nikdy nejsou dva stejné. Postupně SE vydraží tři sety, které nám do aukce darovaly ženy vojáků. Poté přijde na řadu vystřelená hilzna (nábojnice dělostřeleckého granátu, pozn. red.) předělaná na umělecký předmět – sošku anděla s ukrajinským trojzubcem,“ prozradil Kapustej reportérovi CNN Prima NEWS, co všechno má v plánu.

A ani to nebude ještě konec dobročinných aukcí. Nabídne do ní později ukrajinskou deskovou hru či armádní nůž. Kdokoliv se bude chtít připojit se svými příhozy a zabojovat o unikátní brož s čelenkou se startovní cenou dvou tisíc korun, může tak učinit na profilu Kapusteje na platformě X, konkrétně pod „aukčním vláknem“.

Výherce aukce pak musí poslat finální částku na sbírku portálu Znesnaze21.cz, kterou mladý dobrovolník provozuje. Aukce končí ve středu 8. května ve 20:00. Přispěvatele s nejvyšší nabídkou pak Kapustej oznámí na svém profilu. Největší částka byla ještě v úterý večer pět tisíc korun.,

Pick-upy, která zachraňují životy

O tom, že obráncům z 24. mechanizované brigády pomůže každá koruna na nákup nového vybavení, není pochyb. Nenachází se v té nejlepší kapitole války, spíše naopak.

„Teď se kolem nich utahuje ruská smyčka, snaží se je vzít do obklíčení. Vojáci proto potřebují být velice mobilní, v čemž jim velmi dopomůže právě náš aktuální projekt na pořízení několika vojenských modifikovaných pick-upů,“ upřesnil účel aukce Kapustej.

Navíc nepůjde o ledajaká vozidla. Budou vybavená například starlinkovými moduly pro internetové připojení, rušičkami dronů či anténou na zesílení signálu ukrajinských bezpilotních zařízení. Vedle toho ukrajinským vojákům pomáhá česká sbírka s provozem rehabilitačního zařízení.

Mimo to v rámci dobrovolných příspěvků nabízí zájemcům nášivky s motivy „královských pěšáků“, jak si 24. mechanizovaná brigáda sama říká. Nejde zdaleka o první podobný projekt – Kapustej v minulosti dal do aukce také unikátní předmět v podobě kovové koruny či číše z vystřelených dělostřeleckých nábojnic.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry ničivé exploze na vlnách Dněpru: Námořní mina rozházela posádku ruského člunu po okolí.

Tagy: