Záběry obrovské exploze. Ukrajinci rozmlátili houfnici okupantů díky spolupráci brigád

Ukrajinci zničili ruské dělo 2S3 Akacija.

Ukrajinci zničili ruské dělo

Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda se v Doněcké oblasti postarala o zničení ruské samohybné houfnice 2S3 Akacija. Své zprávy o pohybu nepřátelského děla totiž předala kolegům ze 109. brigády územní obrany. Ta pak stroj zlikvidovala pomocí dronu. Po nárazu následovala masivní exploze. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Ruské samohybné dělo 2S3 Akacija v plamenech. Vojáci z naší brigády objevili nepřátelskou houfnici v okolí (obce) Stepove severně od Avdijivky. Členové ukrajinské 109. brigády pak stroj zničili za pomoci FPV dronu. Týmová práce, která přinesla skvělý výsledek,“ uvedla ukrajinská 47. brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká a ukrajinská vláda budou jednat v Praze. Jednání se zaměří na obranu a migraci

Akacija je ruská samohybná houfnice s masivním dělem. Tento stroj sovětské výroby je určen k ničení nepřátelské živé síly, dělostřeleckých systémů, raketometů, tanků i velitelských stanovišť. Kanón houfnice má otočnou věž s nabíjecím automatem. 2S3 Akacija byla poprvé nasazena během sovětské války v Afghánistánu. Tam prokázala svou mimořádnou efektivnost.

I na Ukrajině se zmíněná houfnice objevuje běžně. Ukrajinští obránci už několik kusů 2S3 zničili, o čemž redakce CNN Prima NEWS informovala již v minulosti.

Ukrajinská 47. brigáda v posledních dnech operovala hlavně mezi doněckými městy Pokrovsk a Avdijivka. Krvavá bitva o Avdijivku trvala dva roky. Rusové tuto strategickou pevnost obsadili v polovině letošního února, za což zaplatili značnými ztrátami. Tento tlak se ale Kremlu nakonec očividně vyplatil. Ukrajinské stažení z Avdijivky bylo i podle západních analytiků velmi hektické.

DALŠÍ VIDEO: Záběry masivní exploze. Zkázu ruského obrněnce a okupantů způsobila ukrajinská mina

Tagy:
válka dron houfnice Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas dělostřelectvo Doněcká oblast Avdijivka Pokrovsk 2S3 Akacija Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda Ukrajinská 109. brigáda územní obrany