Fotkou s masovým vrahem Gerasimovem bych se nechlubil. Babiš se ostře pustil do Pavla

Armádní generál ve výslužbě Petr Pavel sdílel po výtkách šéfa hnutí ANO Andreje Babiše své fotky s vysokými představiteli jiných států. Mezi nimi i fotografii Valerije Gerasimova – náčelníka ruského generálního štábu a velitele okupačních vojsk nasazených na Ukrajině. „Fotkou s masovým vrahem bych se fakt nechlubil,“ prohlásil vzápětí expremiér, který přitom sám v poslední době mluví o tom, že je třeba s ruským agresorem vyjednávat o míru. Pavel následně na sociálních sítích uvedl, že jednání bylo potřeba, aby se dále neeskaloval konflikt mezi Ruskem a NATO.

„Pokud se pan Pavel chlubí kontakty, tak nechť ukáže fotky s nějakým prezidentem nebo světovým politikem,“ vyzval Babiš bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR a někdejšího šéfa vojenského výboru NATO.

Netrvalo dlouho a Pavel výzvu přijal – na sociálních sítích sdílel video s fotogalerií. Z příspěvku je patrné, že Pavel v minulosti jednal například s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, s bývalým prezidentem USA Donaldem Trumpem, papežem Janem Pavlem II., českým exprezidentem Václavem Havlem, ale také s náčelníkem ruského generálního štábu Valerijem Gerasimovem.

Ten se před týdnem stal velitelem okupačních vojsk nasazených na Ukrajině. Společně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem či ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem je pak Gerasimov přímo odpovědný za vypuknutí ruské invaze a za zvěrstva, která ruská armáda na Ukrajině páchá.

Babiš si později do Pavla kvůli fotografii s Gerasimovem znovu rýpnul. „Fotkou s masovým vrahem bych se fakt nechlubil,“ prohlásil. Částečné kritice čelil Pavel i na Twitteru pod svým příspěvkem. „Není tam ten Gerasimov trochu navíc?“ ptal se novinář Robert Břešťan.

Pavel následně zveřejnil na Facebooku svou reakci. „Můj protikandidát sdílel moji fotku s Gerasimovem a napsal, že by se jí nechlubil. Na tyto nesmysly budu reagovat věcně. Po ruské anexi Krymu jsem přesvědčil Gerasimova k jednání na nejvyšší vojenské úrovni, kde jsem zastupoval celé NATO. Jednání s Rusy bylo potřeba, abychom předešli incidentům, které by mohly vést k eskalaci a konfliktu mezi Ruskem a Aliancí. Výsledky jednání ocenili všichni naši spojenci v Alianci,“ napsal.

S Gerasimovem jsem jednal

Můj protikandidát sdílel moji fotku s Gerasimovem a napsal, že by se jí nechlubil. Na tyto nesmysly budu reagovat věcně. Prosím, sdílejte, ať se to šíří víc. Po ruské anexi Krymu jsem přesvědčil Gerasimova k jednání na nejvyšší vojenské úrovni, kde jsem zastupoval celé NATO. Jednání s Rusy bylo potřeba, abychom předešli incidentům, které by mohly vést k eskalaci a konfliktu mezi Ruskem a Aliancí. Výsledky jednání ocenili všichni naši spojenci v Alianci. Protože jsem o míru jen nemluvil, ale něco konkrétního jsem pro něj i udělal. Pan Babiš tehdy žádný mírový summit nenavrhoval. O průběhu jednání jsem nedávno mluvil na jedné diskuzi, ze které přikládám video.

Posted by Petr Pavel on Wednesday, January 18, 2023

Pavel: Jednání bylo tvrdé

Podle politologa Jana Kubáčka může fotka s Gerasimovem Pavlovi částečně uškodit. „Babišovy voliče tato strkanice nijak neovlivní. Ta fotka ale může odradit část voličů Petra Pavla, zvlášť těch, kteří pochází od Danuše Nerudové, Pavla Fischera či Marka Hilšera,“ zhodnotil.

Pavel se s Gerasimovem setkal, když sloužil jako předseda vojenského výboru NATO. Jednání se strůjcem ruské invaze na Ukrajinu označil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ze velmi tvrdé.

Mnoho podporovatelů Pavla nicméně s fotografií nemá žádný problém. „Petr Pavel s ním nebyl na přátelské snídani, ale zastupoval NATO a dělal svou práci. Babiš se také chlubí, že prý dokáže jednat i s Ruskem,“ stojí ve výčtu komentářů.

Pravdou je, že Babiš v případě ukrajinsko-ruského konfliktu často mluví o mírovém vyjednávání. Dosažení míru je podle něj důvodem, proč letěl navštívit francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ten s Putinem udržuje telefonický kontakt. Představitelé Ukrajiny i někteří západní politici za to francouzskou hlavu státu často kritizují. Nelíbí se jim, že jedná s agresorem a zločincem.

I Babiš čelí kritice za některé fotografie. Lidé mu v poslední době často předhazují například společnou fotku s Ivanem Jonákem, kontroverzním podnikatelem, který se proslavil především v 90. letech i díky vyhlášenému klubu Discoland Sylvie. Jonák nakonec skončil ve vězení kvůli objednávce vraždy své manželky Ludwiky. Na svobodu se dostal v roce 2014, o dva roky později zemřel.

Tagy: