Ukrajinský psycholog: Zelenskyj nepřemýšlí jako prezident. Jeho psychika kolabuje

Prezident Zelenskyj už nepřemýšlí jako hlava státu. Pro CNN Prima NEWS to řekl uznávaný ukrajinský psycholog Rostislav Prokopjuk, který žije v Česku 30 let. Na hrůzy, které se odehrávají v jeho rodné vlasti po napadení Ruskem, se dívá se slzami v očích a svým krajanům se snaží pomáhat.

Pokud se potvrdí informace o tom, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolá náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného, bude to Rostislav Prokopjuk považovat za fatální chybu. „Ten konflikt vnímám jako obrovskou samolibost pana Zelenského. To je tak, že psychika herce kolabuje, bohužel nepřemýšlí jako prezident. Člověk, který zářil jako herec a zvykl si být všude první, se snaží být přesně takový ve funkci hlavy státu, ale ta role se mu moc nedaří. Pan Zalužnyj nikdy nebyl herec, vždycky byl voják, a to, co dělá, dělá skvěle. Nikdo nemůže být lepší než on,“ míní psycholog, který mimo jiné zbavil Jiřinu Bohdalovou nebo Borise Hybnera  závislosti na cigaretách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vítězslav Jandák: Léky nejsou, protože se vozí na Ukrajinu. V Kyjevě česká vláda vyhodí čtvrt miliardy za ambasádu

Obhajoba Zelenského mandátu

Rozpory mezi ukrajinským prezidentem a náčelníkem generálního štábu považuje za zbytečné. „Zelenskyj počítá s vítězstvím Ukrajiny, ale neumí si představit, že pak bude stát vedle Zalužného, který by sklidil více potlesku a slávy než on. Není to jen můj pohled, opírám se i o názor ukrajinských politologů. Prezident by měl zapomenout na konkurenci,“ pronesl Prokopjuk.

Letos se na Ukrajině mají konat prezidentské volby, v nich by podle něj současná hlava státu svůj mandát obhájila. „Obávám se, že ano. Ale myslím si a pevně doufám, že se neuskuteční. Neprobíhaly by na demokratickém principu. Velká část Ukrajiny by se jich kvůli válce nemohla zúčastnit,“ konstatoval psycholog.

Babiš na seznamu bakterií ruského světa

Ukrajinský nezávislý web Texty, který zveřejnil seznam takzvaných bakterií ruského světa, do něhož zařadil osobnosti a organizace z 19 evropských zemí považované za proruské, udělal podle něj správnou věc. Jak tvrdí, předseda hnutí ANO Andrej Babiš se svou místopředsedkyní Alenou Schillerovou jsou na něm oprávněně. Oba se přitom proti svému zařazení ohradili, protože prý od počátku válečného konfliktu stojí na straně Ukrajiny. „Na tom seznamu nejsou náhodou. Dělali ho kvalifikovaní odborníci, kteří politické dění ve světě dlouhodobě sledují. Je dobře, že to zveřejnili, informovanost je velmi důležitá,“ řekl Prokopjuk.

Návratu Trumpa se Ukrajinci nebojí

Obavy z návratu k moci bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa Ukrajinci prý nemají. „Myslím si, že ať v Americe vyhraje kdokoliv, zvítězí zdravý rozum. Každý musí pochopit, že jde o přežití Ukrajiny a Evropa musí zůstat demokracií,“ pravil psycholog.

Protiukrajinské nálady v české společnosti?

Rostoucí protiukrajinské nálady ve společnosti, ať už v Čechách nebo v ostatních zemích, bere s rezervou. „Jsou to spíše negativní nálady jednotlivců. Válka změnila hodně Ukrajinců, Evropanů i lidí v Česku. Ale pořád převažují pozitiva, a to je podstatné. Jasně, ta pomoc už není taková jako na začátku, ale ne kvůli tomu, že by státy nechtěly, ale že se materiál a prostředky vyčerpávají. Ukrajina je vděčná za každou pomoc a umí bojovat s tím, co je. Jak řekl český prezident Petr Pavel, teď je důležité, aby se Evropa zapojila do nové výroby zbraní. Ukrajina bojuje nejen za sebe, ale celou Evropu,“ zdůraznil Prokopjuk.

Těm, kteří volají po okamžitém míru, poslal vzkaz. „Pro Rusko neexistuje. Věřím, že válka skončí vítězstvím Ukrajiny. Dokud bude svět stát na straně dobra, zlo nemůže zvítězit,“ uzavřel Prokopjuk.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Andrej Babiš v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS

Tagy: