Vyznamenání od Pavla jsem odmítl. Dělá se z něj druhý Havel, chartisty nechápu, říká Kocáb

Michael Kocáb v listopadu 1989 sehrál výraznou roli při pádu komunistického režimu. Jako předseda parlamentní komise se později postaral o odsun sovětských vojsk z tehdejšího Československa a téměř dvacet let působil jako poradce prezidenta Václava Havla. Splnila sametová revoluce jeho očekávání? A jak hodnotí současnou hlavu státu Petra Pavla, jemuž mnozí vyčítají jeho komunistickou minulost? Nejen o tom promluvil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Splnila sametová revoluce, od které uplynulo 34 let, vaše očekávání? 
Dá se říct, že v základních, obecných akcentech ano.

Můžete být konkrétnější?
Pojďme si to zrekapitulovat: Nám šlo zaprvé o to, abychom se vymanili ze závislosti na Sovětském svazu, to je splněno. Teď jsme navíc kvůli Ukrajině s Ruskem v minimálně napjatém vztahu. Druhý důraz byl kladen na to, abychom se zbavili nadvlády komunistů – také splněno. I když ne úplně beze zbytku, ale komunistická strana už nemá v naší zemi v podstatě žádný vliv. Dalším cílem bylo vstoupit do EU a NATO, což je také splněno. Další bod, řešení otázky lidských práv, rovněž splněno. Sice ne úplně dokonale a máme ještě hodně co dohánět. A to nejzásadnější, o co nám šlo, svoboda pohybu, svoboda slova, názoru, a to je splněno beze zbytku. Řekl bych až nadstandardně. Každý si můžeme říkat, co chceme, kritizovat koho chceme. Když jsme například kritizovali prezidenta Miloše Zemana, nikdy z toho nic nebylo. To mu přičítám k dobru, že se nikdy nějak zásadně neohnal. Ale samozřejmě všechno není tak, jak jsme si představovali. Problémy jsou...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není mi jasné, jak mohl být v ČR zvolen tento prezident, vzkazuje z Floridy Olga Matušková, vdova po zpěvákovi Waldemaru Matuškovi

Co říkáte na názor, který občas zaznívá ve společnosti, že za komunistů bylo lépe?
Za těch 34 let to mně osobně nikdo neřekl, ale na internetu to vidím. Je otázka, do jaké míry je to jen výkřik, nevole, zklamání z různých excesů. Nechce se mi věřit, že by to mnozí mysleli vážně, že by se chtěli skutečně vrátit zpátky do toho diktátorského systému. U těch mladších ročníků je to absurdní, protože neví, o čem mluví, když tu dobu neprožili. U těch starších to chápu. Někteří byli členy komunistické strany, jiní mají existenční problémy. Ti mohou své povzdechy myslet vážně, neboť některé jistoty komunisté zabezpečovali. Oni nás vodili za ruku – tady máte zadarmo zdravotnictví, školství, práci pro všechny a za to nám odevzdáte svoji duši.

Michael Kocáb (69)
Hudebník, skladatel, politik a podnikatel. Zakladatel skupiny Pražský výběr. Po revoluci v roce 1989 se stal poslancem a předsedou parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk z území tehdejšího Československa, kterou sám inicioval. Krátce působil jako ministr pro lidská práva a národnostní menšiny ČR jako nestraník nominován Stranou zelených. Od roku 1963 byl ženatý s Američankou Marshou, s níž má tři děti - dcery Natálii, Jessicu a syna Michaela. Od roku 2009 do roku 2014 byla jeho partnerkou jeho bývalá mluvčí Lejla Abbasová, s kterou má syna Davida.

Komunistická minulost je vyčítána i současnému prezidentovi Petru Pavlovi, kterého jste před volbami veřejně kritizoval. Jak ho ve funkci hlavy státu zatím hodnotíte?
Zůstal jsem nakonec úplně sám, který nebyl ochoten se s jeho volbou smířit. Drtivá většina mých přátel z disidentu ho volila. Celkově to, co se rozpoutalo kolem Petra Pavla, bylo, jako by přicházel Václav Havel číslo dva, to jsem opravdu nechápal. Je to Kocourkov a dodnes tomu nerozumím.

Koho jste v posledních prezidentských volbách volil?
Já jsem k volbám nešel a intenzivně jsem varoval před tím, aby se po téměř pětatřiceti letech od pádu komunismu, postavil do čela státu bývalý komunista z dob normalizace. Bývalí komunisté se do toho veřejného prostoru tlačí, mají to v genech, v povaze, oni chtějí vládnout za každou cenu. A když to nejde na bázi komunistické strany, zkusí to jinak. Vnitřně jsem si to nastavil tak, že kroky které Petr Pavel ve své funkci učiní v souladu s mým postojem, bez váhání ocením, to je třeba přístup k Ukrajině nebo izraelsko-gazovskému konfliktu. Ale ten zásadní postoj, že v čele státu by neměl být komunista z normalizačních časů, držím dál. Hrubě se mi například nelíbila jeho nominace komunistického soudce na Ústavní soud.

Od prezidenta Petra Pavla přitom převzalo státní vyznamenání několik chartistů, například i zpěvačka Marta Kubišová, které totalitní režim v podstatě zničil kariéru, a ta si jeho ocenění velmi považovala...
Na mě to nepůsobilo vůbec dobře a přišlo mi to líto.

Zklamala vás tím Marta Kubišová a další chartisté?
Nechci nikoho soudit, nikomu sahat do svědomí. Také jsem byl kontaktován, zda bych vyznamenání přijal. Odpověděl jsem, že od tohoto prezidenta bych si ho nemohl převzít. Sám jsem to tedy okamžitě vyřešil.

Mám to chápat tak, že vám chtěl prezident Petr Pavel udělit státní vyznamenání a vy jste ho od něj odmítl přijmout?
Hradem jsem kontaktován nebyl. Kontaktovaly mě osoby, které nechci jmenovat, zeptaly se mě, zda bych eventuelně vyznamenání přijal. Řekl jsem jasně ne.

V minulosti jste si pohrával s myšlenkou kandidatury na prezidenta republiky. Budete kandidovat v příštích volbách?
Když jsem při posledních prezidentských volbách viděl ty masivní a drahé kampaně Andreje Babiše a Petra Pavla, šel bych předem do prohrané bitvy. Byla by to ztráta času. Do příštích voleb je ještě poměrně dlouhá doba, nicméně je předpoklad, že bych o tom uvažoval reálněji. Umocnilo se to tím, že byl teď zvolen bývalý komunista.

Která z politických stran je vám momentálně nejbližší?
Historicky mám nejblíže k TOP 09, kvůli Karlu Schwarzenbergovi, Mirku Kalouskovi a současné předsedkyni (Markétě Pekarové Adamové)... Ale zase musím říct, že mám trochu problém s tím, jak teď řídí tu naši ekonomiku. Zahraničně-politické postoje jsou podle mě u té pětikoalice na jedničku, ale ekonomika, ta je špatně, tam to hodně skřípe. Jsme úplně na chvostu zemí EU. Teď jsem se v německých novinách dočetl, že jsme poslední zemí v Evropské unii, která se ještě ekonomicky nevzpamatovala z koronaviru.

Jak vnímáte jako sympatizant TOP 09, že strana do evropských voleb půjde s ODS a lidovci pod značkou Spolu, přestože především s občanskými demokraty má topka na směřování Evropy poměrně rozdílné názory?
Myslím, že je to správné, pragmatické, legitimní rozhodnutí, vítám ho. Pořád je tu ANO s vysokými preferencemi nebo Okamura, který by nejraději celou Evropskou unii zrušil. Nejdůležitější je podpora Evropy a v tom je Spolu zajedno. V těch dílčích rozdílných názorech se budou muset nějak dohodnout.

Odbočíme k muzice. Letos na jaře jste si dal závazek v pořadu 7 pádů Honzy Dědka, kde jste byli hosty s Pražským výběrem, že příští rok vydáte desku. Jak jste daleko?
My vždycky něco plácneme a pak z toho nikdy nic není. Já tu desku mám už asi pět let hotovou. Jen je to nazpívané takovou pseudoangličtinou, takže by se to muselo přezpívat. Zatím ale v kapele není základní dohoda, pořád je to na stejném bodě. Možná, až umřeme, někdo to vyhrabe z mého computeru a vydá to.

Podívejte se na rozhovor s Michaelem Kocábem a Pražským výběrem v pořadu 7 pádů Honzy Dědka:

Tagy: