Ukrajinci chtěli otevřít proti Rusům frontu v Sýrii. Pomoci měli Kurdové, ukázal únik dat

Ukrajinská armáda vážně zvažovala, že otevře válečnou frontu v Sýrii a pokusí se tím donutit Rusy stáhnout některé síly z Ukrajiny. Plán na poslední chvíli pozastavil prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyplývá to z dokumentů, které unikly z Pentagonu a ke kterým se dostal list The Washington Post.

Z tajných dokumentů americké vlády, které měl na internetu zveřejnit zadržený Jack Teixeira, vyplynulo v souvislosti s válkou na Ukrajině další třaskavé zjištění. Podle jednoho dosud neprobíraného dokumentu, ke kterému se dostali novináři listu The Washington Post, se měla ukrajinská armáda snažit o rozdmýchání protiruských operací na Blízkém východě.

Kyjev údajně plánoval otevřít v Sýrii proti ruské armádě v podstatě další válečnou frontu, čímž chtěli Ukrajinci docílit toho, že Moskva bude muset stáhnout některé muže z Evropy, aby stabilizovala situaci na Blízkém východě. Ruská armáda je v Sýrii přítomná od roku 2015 a v oblasti pomáhá jednotkám vládního režimu Bašára al-Asada.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Černý kůň války? Brazílie chce hrát mírotvorce, kritizuje USA i Evropu za „živení“ konfliktu

Z pozice Kyjeva nemělo jít o žádnou další zákopovou válku v Sýrii. Vojenské operace vůči ruským jednotkám a žoldákům Vagnerovy skupiny měly mít spíše povahu partyzánské války. Hodně se mělo sázet na drony.

Pomoc od Kurdů

Ukrajinci ale nechtěli na Blízkém východě bojovat tak úplně sami. Partyzánské operace hodlali tajně delegovat na Syrské demokratické síly (SDF), ve kterých mají největší podíl kurdští bojovníci.

Komunikace mezi Kyjevem a SDF byla podle Washington Postu již navázaná. Syrské demokratické síly výměnou za provádění gerily požadovaly trénink, systémy protivzdušné obrany a garanci, že se roli SDF ve válce na Ukrajině podaří utajit. Z uniklých dokumentů vyplývá, že SDF nechtěla útočit na ruské pozice v oblastech, které jsou obydlené Kurdy.

Syrské demokratické síly se ale od údajného plánu distancují. „Dokumenty, o kterých mluvíte v souvislosti s našimi jednotkami, nejsou pravé. Naše síly nikdy nestály na straně rusko-ukrajinské války,“ sdělil pro Washington Post Farhad Šami, mluvčí SDF.

Plán nechce komentovat ani Ukrajina.

Proč z plánu sešlo?

Uniklé dokumenty Pentagonu uvádějí, že Kyjev od plánu upustil relativně nedávno. Prezident Volodymyr Zelenskyj měl přípravy na operaci v Sýrii zastavit 29. prosince minulého roku.

Není úplně zřejmé proč. Dokumenty ale naznačují, že k tomu mohl mít Zelenskyj tři důvody. Buď čelil tlaku ze strany Spojených států, uznal, že Ukrajina má málo dronů, anebo pochyboval o tom, že operace na Blízkém východě mohou uspět, napsal Washington Post.

Únik dat dále naznačuje, že Ukrajina přípravu plánu komunikovala i s Tureckem. Ankara totiž poslala Kyjevu tuny potřebného vojenského vybavení, jenže s kurdskými milicemi na Blízkém východě má složité vztahy. Turci proto měli navrhnout, aby Ukrajina plánovala útoky výhradně z oblasti ovládaných Kurdy, aby nemohl případný zpětný útok Rusů dopadnout na jiné části území, kde by se nacházely jiné povstalecké skupiny podporované Tureckem.

Tagy: