Černý kůň války? Brazílie chce hrát mírotvorce, kritizuje USA i Evropu za „živení“ konfliktu

Brazilská administrativa se v posledních dnech čím dál častěji vyjadřuje k válce na Ukrajině. Role jihoamerické mocnosti je ale podle expertů nevypočitatelná. Brazílie chce primárně mír, odmítá poslat Ukrajině zbraně, nechce se přidat k sankcím uvaleným na Rusko a rétoricky štípe i Spojené státy.

Lidé na Západě mohou mít z novinových titulků pocit, že svět se v pohledu na válku na Ukrajině shodne. Že všichni odsoudili ruskou agresi. To ale není pravda. Mnohé mocné státy mimo Evropu si nechtějí diplomaticky nikoho rozdráždit a na válce na starém kontinentu hodlají naopak politicky vydělat.

Mezi takové hráče se poslední dobou řadí Brazílie. Země, která je od Ukrajiny vzdušnou čarou vzdálená zhruba deset tisíc kilometrů, se ke konfliktu v Evropě často vyjadřuje. A ne vždy tak, jak by si řada představitelů Západu přála.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslouchají hovory v kavárně, sledují displeje mobilu. Rusové udávají i vlastní příbuzné

Prezident Luiz Inácio Lula da Silva se předně nechce do války zapojit napřímo. I přes naléhání Kyjeva odmítá například poslat Ukrajině zbraně. Brazílie má totiž blízko k Rusku, i proto se jihoamerická země nepřidala k západním sankcím. Lula da Silva dle svých slov usiluje primárně o mír na Ukrajině. A to mír co nejrychlejší.

„Lula to chce uhrát na svůj politický kapitál. Pokud to nebude fungovat, část z něj ztratí,“ sdělil pro list Foreing Policy bývalý chilský diplomat a profesor na Bostonské univerzitě Jorge Heine. Brazilský prezident podle něj nedává do řešení situace na Ukrajině veškerou energii.

Lula da Silva na začátku dubna prohlásil, že „Putin si nemůže nechat ukrajinské území“. Čtení brazilského pohledu na válku ale komplikuje fakt, že Brazílie je navázáná na Moskvu i Peking. Rusko navštívil v dubnu brazilský poradce, do Číny se vydal Lula da Silva osobně.

Plán na mír

A v Pekingu jako by Brazílie potvrdila roli mírotvorce, do které se chce stylizovat. Lula da Silva médiím sdělil, že s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem diskutoval způsob, jak ukončit válku na Ukrajině.

Ten by měl podle brazilského prezidenta spočívat v utvoření skupiny zemí, které nejsou přímo zapojené do války mezi Ruskem a Ukrajinou. Taková frakce by pak údajně měla zajistit mír. Informovala o tom agentura Reuters.

„Myslím, že si potřebujeme sednout ke stolu a říct si: ‚To už stačilo, pojďme se bavit‘. Protože válka nikdy lidstvu nepřinesla a ani nikdy nepřinese žádný prospěch,“ sdělil Lula da Silva.

Ten z Číny ale rovněž vyslal políček směrem k Bílému domu. „Spojené státy musejí přestat podporovat válku. Měly by mluvit o míru. I Evropská unie by se měla začít bavit o míru,“ řekl brazilský prezident reportérům v Pekingu.

Tagy: