Ukrajinské obilí rozděluje Evropu. Zapečetěný konvoj se vydal na cestu, provází ho celníci

První konvoj s ukrajinskými zemědělským produkty vyrazil v pátek kolem poledne z hraničního přechodu v polském Dohorusku a míří do Nizozemska. Ukrajinské obilí ale nepřestává Evropu rozdělovat. Zákaz dovozu, který naposledy vyhlásilo Bulharsko, platí už několik dní také v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Evropská unie jednostranné kroky členských zemí kritizuje. Zemědělce bojující s poklesem cen kvůli zahlcení trhu se zřejmě pokusí „uchlácholit“ kompenzacemi.

Pět zapečetěných kamionů podle Michala Deruśe z polské daňové správy veze mimo jiné maso, vejce a kukuřici. Oznámila to agentura PAP. V noci na pátek vstoupila v platnost pravidla, která umožňují přepravu ukrajinských zemědělských produktů do jiných zemí přes Polsko.

Nekonečné kolony kamionů na ukrajinsko-polských hranicích čekaly pět dnů. „Nejsou tady toalety, není kam vyhodit odpadky. Některým dochází jídlo a voda,“ uvedl pro agenturu AFP polský řidič Marek. Ukrajinský řidič Andrij dodal, že se za čtyři dny neposunul ani o metr.

Řidiči převážející obilí a celou řadu dalších zemědělských produktů se dali do pohybu v pátek kolem poledne. Polsko jim po složitých jednáních s Ukrajinou umožnilo tranzit. „Ani jedna tuna nákladu ale nezůstane v Polsku,“ zdůraznil tamní ministr zemědělství Robert Telus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidé koupí méně kvalitní pečivo, tvrdí zemědělci. Kvůli dovozu z Ukrajiny neprodají své obilí

A nejen to. Konvoje jsou zapečetěné, opatřené sledovacím zařízením a s doprovodem celníků – to vše, aby se zamezilo mimo jiné machinacím polských překupníků, kvůli kterým se část obilí nedostává do cílových zemí. Toho umně využívají ruská média.

„Ruská propaganda poukazuje na to, že ačkoliv by ukrajinské obilí mělo být vyváženo do zemí, které skutečně trpí problémy s nedostatkem obilí a hladomorem, tak naopak jde obilí do Evropy,“ vysvětlil spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

Dovoz ukrajinských zemědělských produktů mezitím kromě Maďarska a Slovenska zakázalo i Bulharsko. Stejně jako v dalších zemích, i tam kvůli tlaku zemědělců. „I my se obáváme zahlcení trhu ukrajinským obilím. A máme zprávy, že v některých okolních státech se v obilí našly zakázané látky,“ sdělil bulharský ministr zemědělství Javor Gečev.

Řeč je o Slovensku, kde kontroly odhalily nepovolené pesticidy. Brusel se teď pokouší vyřešit problém kompenzacemi pro zemědělce ze zemí sousedících s Ukrajinou. Evropská komise chce vyčlenit témeř 2,5 miliardy korun a také zavést plošný zákaz dovozu pšenice a olejnatých semen do 5. června, pokud jednotlivé země zruší jednostranné zákazy.

Tagy: