Ukrajinci dostali „neviditelné“ rakety. Mocná zbraň, přinese zásadní zvrat, tvrdí experti

Ukrajinci budou mít k dispozici novou zbraň, která jim proti Rusům může značně pomoci. Z Velké Británie k nim totiž míří zásilky raket Storm Shadow. Ty mají podle dohody Ukrajinci použít pouze na svém mezinárodně uznávané území. Do něj ovšem spadá i Donbas a také poloostrov Krym, tedy místa, která již léta ovládá Moskva. Přednosti tohoto druhu raket popsal expert stanice CNN Cedrick Leighton.

Leighton ve vysílání CNN upozornil na fakt, že Ukrajinci obdrželi exportní verzi raket, která má omezený dostřel oproti originálu používaném Brity či Francouzi. Zatímco jejich rakety Storm Shadow mohou doletět až do vzdálenosti 500 kilometrů, ty darované Ukrajincům „pouze“ do 250 kilometrů.

To však Ukrajincům tolik vadit nemusí, protože doposud měli pouze střely, jejichž dosah činil kolem 80 kilometrů. Jejich možnosti se tak podstatně rozšíří. Americký plukovník ve výslužbě kromě toho zmínil i jiné výhody, které tato raketa má. „Hovoříme zde o raketě, která umí být neviděná (na radarech) a rovněž zvládá dobře navigaci. To znamená, že létá zhruba ve výšce 150 stop (45 metrů) či ještě níže,“ komentoval Leighton raketu, která tak svým způsobem dokáže být „neviditelná“.

Ve vysílání CNN zaznělo, že Ukrajinci usilovali o rakety z USA, ale bez úspěchu, neboť se Bílý dům obával situace, kdy by některá z raket dopadla na území Ruska. Britové proto nabídli své Storm Shadow s omezeným, ale stále značným doletem, a to za příslib, že je Ukrajinci využijí jen na svém mezinárodně uznávaném území.

ČTĚTE TAKÉ: Osudová chyba prchajících Rusů. Ukrajinci je zničili jejich vlastní zbraní, ukazuje video

Zmínka o tomto území je však klíčová, protože tam spadá i oblast Donbasu či poloostrov Krym, tedy lokality, které již léta ovládají Rusové. „Tím pádem dává smysl, že Ukrajině dodávají zbraně s takovým dostřelem,“ pokračoval Leighton.

Doplnil, že velkou výhodou Storm Shadow oproti například americkým raketám ATACMS je i to, že má zabudovanou GPS mapu a zvládá se velmi dobře navigovat. Ukrajincům tak přinese nové možnosti.

Zasáhne i podzemní cíle

Jako o mocné zbrani o nových raketách v ukrajinské výzbroji hovořil i český vojenský analytik Lukáš Visingr v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Tohle představuje zásadní zvrat. Bude to opravdu něco, co může situaci velmi zásadně změnit v souvislosti s plánovanou ukrajinskou protiofenzivou,“ komentoval Visingr s dovětkem, že je Ukrajinci mohou využít při zahájení svého úderu, aby zkomplikovali Rusům jejich obranu.

Kromě toho zmínil, že Storm Shadow jsou určeny nejen na statické pozemní, ale i podzemní cíle. Popsal, že střela je navržena tak, že její svrchní plášť je schopen proniknout několika metry zeminy či materiálu a až posléze explodovat. To přináší Ukrajincům skutečně velmi silnou zbraň, která navíc umí létat ve výšce „korun stromů“, jak poznamenal Visingr. Dodal, že Rusové jim budou jen velmi těžce čelit.

O dodání raket Ukrajině informovala zahraniční média v čele například s deníkem The Guardian s odkazem na slova britského ministra obrany Bena Wallace. „Nebudeme prostě stát opodál, zatímco Rusko zabíjí civilisty,“ vysvětlil rozhodnutí Londýna Wallace.  Kromě Britů mají tyto rakety rovněž Francouzi, ale také Saúdská Arábie či Spojené arabské emiráty.

Rusko mezitím oznámilo, že dodání tohoto druhu raket „vnímá velmi negativně“. Tak citovala státní agentura RIA Novosti mluvčího prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova. „Bude zapotřebí adekvátní odpověď našich armádních představitelů,“ měl uvést Peskov.

Tagy: