Ukrajinci kosí ruské důstojníky, padl i generál. BBC poukazuje na zásadní problém okupantů

Příslušník speciálních sil ukrajinské policie pálí z houfnice D-30 směrem na ruské pozice u města Kreminna v Luhanské oblasti.

Na Ukrajině se v posledních týdnech rapidně zvýšila úmrtnost ruských velitelů. Od 4. června přišli okupanti minimálně o jednoho generála, dva plukovníky, tři podplukovníky a dalších 12 důstojníků, píše ruská redakce BBC. Tak výrazné ztráty vysoce postavených vojáků utrpěli Rusové naposledy během prvních měsíců války.

BBC dává zvýšenou úmrtnost ruských velitelů do souvislosti se začátkem ukrajinské protiofenzivy. Rusové podle redakce nevyřešili řadu systémových problémů, které je od počátku invaze provází. „Údaje o smrti důstojníků, ale i svědectví přeživších, naznačují, že v ruské armádě panuje — i 16 měsíců po začátku invaze — komunikační problém mezi jednotkami na frontě a velitelskými stanovišti,“ stojí ve zprávě.

ČTĚTE TAKÉ: Bachmutský mlýnek na maso znovu jede naplno. V krvavé řežbě tahají za delší konec Ukrajinci

V období od 4. června do 7. července pak podle ruské redakce BBC padlo minimálně 553 ruských vojáků. „Jde o nejmenší odhad ruských ztrát. Toto číslo zahrnuje pouze ty, v jejichž nekrolozích jsou uvedeny relevantní okolnosti smrti nebo se jejich data úmrtí shodují s obdobím zahájení ukrajinské protiofenzivy. Skutečný počet obětí je rozhodně vyšší,“ vysvětluje BBC.

Ruská redakce BBC pracuje na odhalování počtu obětí s nezávislým webem MediaZona a týmem dobrovolníků. Zveřejňují se pouze data, která se novinářům podaří dohledat z otevřených zdrojů, jako jsou zprávy úřadů a médií, informace ze hřbitovů či příspěvky příbuzných obětí na sociálních sítích. Novináři odhadují, že celkem bylo za 500 dní války zabito minimálně 55 tisíc ruských vojáků. Spolu s těmi, kteří utrpěli vážná zranění, a byli tím pádem vyřazeni z bojů, činí celkové odhadované číslo 247 tisíc obětí.

To je velmi podobné číslo tomu, které uvádí ukrajinský generální štáb. Podle jeho nejnovějších údajů přišli Rusové celkem o 234 040 vojáků, z toho o 600 za předchozí den. Tato data rovněž obsahují jak mrtvé, tak zraněné příslušníky ruských ozbrojených sil. Je však nutné podotknout, že vzhledem k tomu, že Moskva ani Kyjev údaje o vlastních ztrátách nezveřejňují, nelze tyto údaje nezávisle ověřit.

Tagy: