Ukrajinci Krym zpátky nezískají, mají jasno experti. Vysvětlili, proč to není reálné

Ukrajinští vojáci

360° (810)

Ukrajinci v posledních týdnech prohlašují, že chtějí Rusy vyhnat nejen z území před únorovou invazí, ale i z poloostrova Krym. Ten Rusko okupuje už od roku 2014. Obnovit kontrolu nad touto oblastí je však nereálné. Shodují se na tom exministr zahraničí Cyril Svoboda a bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý. Ti v pořadu 360° zároveň vysvětlili, proč.

„Podle mého názoru se myšlenka, že by se Ukrajina znovu stala suverénní mocí nad územím Krymu, zdá jako nereálná. Má se vést zápas o hranice Ukrajiny před válkou (před invazí 24. února, pozn. red.), a to si myslím, že je reálné,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Svoboda.

V posledních prohlášeních ukrajinští představitelé tak podle něj dělají velkou chybu, protože svým občanům slibují něco, „čeho se nedožijí“. „Mají se slibovat reálné cíle a může být něco k jednání, ale podle mě to nebude Krym,“ dodal bývalý šéf tuzemské diplomacie.

Podobně hovoří i generál Šedivý. „Problém spočívá v tom, že Krym není to samé, co Luhanská nebo Doněcká oblast. Napadení Krymu bude považováno za napadení Ruska,“ uvedl. Zatímco na Donbasu mají oficiálně hlavní slovo proruští separatisté, byť ti těžko budou jakkolivi postupovat bez svolení Kremlu, Krym je Rusy anektován již od roku 2014. Rusko už delší dobu varuje, že v případě napadení vlastního území sáhne i k jaderným zbraním.

Útok na Krym se přitom v posledních hodinách odehrál. A nešlo o maličkost. „Už tohle je hodně diskutabilní,“ uvedl v pořadu 360° Šedivý v souvislosti s výbuchem na vojenském letišti na Krymu, který byl výsledkem úspěšné ukrajinské sabotáže.

Ukrajinci by na Krym neměli sílu, míní Šedivý

Úterní explozi zde podle dostupných zpráv nepřežil jeden člověk a 14 dalších utrpělo zranění. Podle Ukrajinců navíc Rusové při výbuchu přišli o 9 letadel. Naopak Kreml tvrdí, že letouny nezasáhl.

Samotná prohlášení o znovudobytí Krymu můžou nakonec ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho lidi negativně dostihnout, shodují se oba experti. „Snižuje to kredit Zelenského a spol.,“ uvedl Šedivý.

I on je toho názoru, že Ukrajinci by se měli zaměřit na ofenzivu tam, kde Rusové pobývají teprve od 24. února, tedy od zahájení letošní invaze. „Konkrétní debata o Krymu je velmi předčasná,“ poznamenal bývalý náčelník Generálního štábu. Podle něj by navíc Ukrajinci řečí vojenských čísel ani neměli na znovudobytí Krymu dostatečnou sílu.

Tagy:
válka invaze Ukrajina Krym Cyril Svoboda Rusko Jiří Šedivý 360° Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Generální štáb Armády České republiky