Rok od velké potupy Rusů. Zveme vás na potápění k Moskvě, smějí se Ukrajinci Putinovi a spol.

Ukrajinci zveřejnili video, v němž jeden z jejich raketometů odpaluje salvu střel Neptun na ruský křižník Moskva. Ten se potopil právě na den přesně před rokem. Kyjev hlásil, že zničení lodi měly na svědomí právě jeho rakety, Moskva toto tvrzení naopak odmítala a tvrdila, že vlajková loď ruské Černomořské flotily se potopila po nehodě. Ukrajinci výročí navíc využívají k tomu, aby si dělali legraci na účet Rusů.

„Zvu vás na nové místo pro potápění, kde navštívíte vrak Putinovy tolik ceněné válečné lodi,“ vtipkoval na roční výročí potopení křižníku Moskva ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Video má zachycovat vypálení raket Neptun, které podle Ukrajinců potopily křižník Moskva:

ČTĚTE TAKÉ: Sabotáž na vážně nemocného Putina? Ruské velení chtělo ukončit válku, tvrdí uniklé dokumenty

Nebyl sám. Mnozí Ukrajinci se rozhodli glosovat událost, která pro Rusko a jeho invazní síly znamenala obrovskou potupu. Křižník Moskva byl totiž vlajkovou lodí jejich Černomořské flotily. Ukrajincům se mimo něj podařilo potopit spíš jen menší plavidla, zničení této lodi pro Ukrajinu znamenalo obrovskou vzpruhu.

„Toto je první, ale ne poslední Moskva, která bude zničena ukrajinskými zbraněmi a neporazitelnou ukrajinskou armádou,“ dušoval se k ročnímu výročí někdejší šéf ukrajinské Národní rady pro bezpečnost a obranu Oleksandr Turčynov. Ke vzkazu navíc připojil video, na kterém má být odpálení dvou raket Neptun, které podle Ukrajinců poslaly vlajkovou loď ruské Černomořské flotily ke dnu. Záběry následně sdílel i vlivný poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Ukrajinské ministerstvo obrany pro změnu glosovalo: „Neptun přeje křižníku Moskva sbohem.“ K textu na sociální sítě připojilo i kresbu svého raketometu, kterak pálí rakety Neptun.

Kolik Rusů zemřelo při potopení?

Rusové později připustili, že vlajková loď jejich flotily v Černém moři byla potopena, ale tvrdili, že šlo o důsledek nehody. Na palubě zahynuli ruští námořníci, jejichž příbuzní se posléze dožadovali kompenzací za to, že zemřeli během boje.

Kreml však příbuzným vzkázal, že žádné odškodné za své mrtvé syny, otce či manžele, kteří při potopení křižníku Moskva zemřeli, nedostanou. Zdůvodnili to tím, že nedošlo k úmrtí v boji, nýbrž při „nehodě“.

Není přesně známo, kolik lidí při potopení zemřelo. Rusko uvedlo, že byl jen jeden mrtvý, ale přiznala necelou třicítku pohřešovaných. Ruský list Novaja Gazeta, který je vnímán jako opoziční deník ve vztahu k prezidentu Vladimiru Putinovi, informoval o zhruba 40 mrtvých, ale třeba investigativní portál The Insider zmiňoval až 500 či 700 mrtvých námořníků.

Tagy: