Sabotáž na vážně nemocného Putina? Ruské velení chtělo ukončit válku, tvrdí uniklé dokumenty

Ruský prezident má mít velmi vážné zdravotní problémy, které jej ohrožují na životě. Vyplývá to z uniklých tajných dokumentů amerického Pentagonu. Podle nich má Vladimir Putin bojovat s rakovinou, kvůli které musí chodit na chemoterapii. Další zpráva zase hovoří o tom, že vládce Kremlu trpí Parkinsonovou nemocí. Spekuluje se také o možnosti, že ruské velení chtělo Putinovo chatrné zdraví využít k ukončení války na Ukrajině. Je třeba ovšem zmínit, že podle činitelů různých států obsahují dokumenty jak pravdivé, tak zfalšované informace.

O Putinově údajném zhoubném onemocnění informoval britský list Daily Mail, který zhlédl uniklé  materiály. Není specifikováno, na jakém místě jej nádor postihl, pouze že kvůli němu podstupuje chemoterapii.

Putinovo podlomené zdraví podle spekulací v dokumentech plánovali využít představitelé ruského velení k tomu, aby sabotovali válečné operace a potažmo dotlačili ruského prezidenta k uznání, že tuto válku Moskva nevyhraje, a tudíž by došlo k jejímu ukončení.

„Podle zdrojů byl plán ofenzivy (není specifikováno které, pozn. red.) vytvořen předsedou Rady bezpečnosti Ruské federace Nikolajem Patruševem a náčelníkem Generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerijem Gerasimovem tak, aby pravděpodobně sabotoval Putina,“ citoval data Pentagonu Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Jak by vypadala mobilizace v Česku? Civilisté si jdou pro zbraň mezi posledními

Zde ovšem zpráva nekončí. „Podle zdrojů byl Gerasimov proti ofenzivě. Informoval dokonce Putina, že kapacity ozbrojených sil Ukrajiny jsou silnější než ruské a varoval, že Rusko může utrpět značné ztráty, pokud k ofenzivě přistoupí,“ stálo dále podle britského deníku v uniklých dokumentech.

List dále z dokumentů cituje, že Gerasimov a další měli 22. února 2022, tedy dva dny před zahájením invaze na Ukrajinu, původně v plánu začátek ruské invaze sabotovat tak, aby byla nejpozději 5. března ukončena. Právě v tento den měl Putin začít docházet na chemoterapii, tudíž by se nemohl naplno věnovat řízení státu v době „speciální vojenské operace“, jak Rusové nazývají válku.

Média únik dokumentů považují za nejzávažnější podobný případ v USA za několik let. Dokumenty obsahují citlivé informace o válce na Ukrajině, ale třeba také o vztahu k Číně nebo o špehování v jiných zemích, než je Rusko. Některá hlášení se přitom zdají být stará jen zhruba 40 dní, ovšem činitelé různých států uvádějí, že část zveřejněných snímků byla zfalšovaná. Například britské ministerstvo obrany v úterý na Twitteru uvedlo, že se dokumenty vyznačují vysokým stupněm nepřesnosti. Podobně se vyjádřil také ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, podle kterého dokumenty obsahují jak pravdivé, tak nepravdivé informace.

Rakovina, nebo Parkinson?

Jiný list, The Mirror, pro změnu píše, že Putin může kromě rakoviny trpět Parkinsonovou nemocí. Deník hlásí, že vládce Kremlu má trpět na bolesti hlavy, rozostřené vidění a údajně také necitlivý jazyk.

Údajně také částečně ztratil cit v pravé paži či noze a musel být v péči lékařů. O Putinově zdravotním stavu hojně informuje telegramový účet General SVR. Ten například tvrdí, že zdravotní stav ruského prezidenta v kombinaci s léky, které musí brát, mají podstatný vliv na jeho rozhodování kolem války na Ukrajině.

Účet dále uvádí, že v případě Putinovy smrti by se jeho okolí ocitlo v absolutním neznámu. „Náhlá smrt Putina by je všechny uvrhla do neznáma, respektive by je ohrozila na životě,“ stálo dále v příspěvku anonymního profilu.

General SVR je tajemný a populární účet na sociální síti Telegram, který má být údajně napojený na lidi kolem Kremlu. A který v minulosti publikoval řadu štiplavých proroctví. Ne vždy se ale vyplnila. Na účet General SVR každopádně běžně odkazují i velká zahraniční média. Kupříkladu britské Sky News.

Média si všímají Putinových pohybů

Zprávy o Putinově chatrném zdraví se objevovaly již v minulosti. Velmi často se například zkoumaly jeho pohyby při jednání s podřízenými nebo když se setkal s představitelem cizí mocnosti. Zahraniční média si všímala jeho až křečovitého držení se stolu, zvláštních pohybů rukou a nohou.

Informace o Putinově zdravotním stavu, popřípadě údajných onemocněních, však aktuálně nelze nezávisle potvrdit. Samotný Kreml se k těmto zprávám nevyjadřuje.

Tagy: