Rusko po cvičení stahuje část vojsk od hranic s Ukrajinou. Invaze ale stále hrozí

Ruští vojáci na hranicích s Ukrajinou

Rusko se stahuje od hranic s Ukrajinou

Část ruských vojáků, soustředěných u hranic s Ukrajinou, se po skončení cvičení vrací na základny, oznámilo v pondělí ruské ministerstvo obrany. Na hranicích ale nadále probíhají rozsáhlé vojenské manévry, podle britské diplomacie je hrozba invaze stále bezprostřední. Británie bude muset vidět úplné stažení ruských jednotek od hranic s Ukrajinou, aby uvěřila, že Moskva nic neplánuje, uvedla ministryně zahraničí Liz Trussová.

Stažení části ruských vojáků zpět do základen by mělo probíhat v následujících dnech. Kyjev tento krok přivítal. „Společně s našimi partnery jsme dokázali zabránit nové eskalaci od Ruska,“ komentoval podle agentury AFP ruské stahování šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Kreml potvrdil stahování sil jako „běžný proces“ návratu jednotek po cvičení do posádek. Podle Reuters také prohlásil, že americká varování, že Rusko zaútočí ve středu na Ukrajinu, jsou neopodstatněnou hysterií, určenou ke zvýšení napětí v Evropě.

„Jednotky Jižního a Západního vojenského okruhu, které splnily úkoly, již přistoupily k nakládání (vojenské techniky) na vagony a automobily a dnes zahájí cestu do svých vojenských posádek. Jednotlivé jednotky uskuteční přesun vlastními silami ve vojenských kolonách,“ oznámil v úterý mluvčí ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov.

Oba zmíněné vojenské okruhy sousedí s Ukrajinou a v médiích a na sociálních sítích se objevily záběry ze stahování sil.

Mluvčí současně upozornil, že pokračuje cvičení ruských a běloruských jednotek v Bělorusku, jakož i další rozsáhlá cvičení, do kterých jsou zapojeny „prakticky všechny vojenské okruhy, flotily vojenského námořnictva a výsadková vojska“. Na závěr manévrů v Bělorusku jsou pozváni jako pozorovatelé zahraniční vojenští přidělenci a novináři.

Washington v minulých dnech vzhledem ke koncentraci ruských sil v blízkosti ukrajinských hranic opakovaně varoval před hrozící ruskou invazí, ke které by mohlo dojít kdykoli. Podobného názoru je také britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

„Pokud jde o načasování útoku, mohl by být bezprostřední,“ řekla. Na otázku, zda je Kyjev v případě ruské invaze ohrožen, odvětila, že určitě. „Rozhodně je cílem ruské vlády,“ podotkla. Třebaže se do základen stahuje část ruských jednotek, u hranic s Ukrajinou mají nadále probíhat velké vojenské manévry.

Rusko stále trvá na svých požadavcích

Trussová rovněž varovala, že Moskva by mohla k vyvolání konfliktu využít takzvanou operaci pod falešnou vlajkou, tedy tajný zásah, který je navržený tak, aby se jevil, že jej provedl někdo jiný. Moskva pak hodlá podle ministryně z takových incidentů obvinit Ukrajinu.

Rusko v posledních týdnech soustředilo desítky tisíc svých vojáků u ukrajinsko-ruských hranic a také v Bělorusku. Moskva nicméně opakovaně popírá, že by se schylovalo k invazi.

Zároveň žádá od Západu, aby vyloučil možnost vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance a aby upustil od posilování své vojenské přítomnosti v blízkosti ruských hranic. Spojené státy i NATO nicméně trvají na zachování politiky otevřených dveří do aliance a na právu Ukrajiny vybrat si své spojence.

Tagy: