Ukrajinci vyvinuli novou zbraň: Speciální dron za letu střílí z kalašnikova, ukazují záběry

Ukrajinský operátor bezpilotního letounu

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry ze speciálně upraveného dronu

Záběry z akce nejnovější zbraně ukázala ukrajinská armáda na sociální síti. Dron s názvem Queen Hornet (v překladu Královna sršní) má na sobě připevněnou útočnou pušku AK-47 (také známou jako kalašnikov), ze které dokáže za letu střílet. Vojáci však upozorňují, že se zatím stále jedná jen o testovací modely.

Speciální dron vyvíjela skupina Wild Hornet (v překladu Divoký sršeň) několik měsíců. Nyní zveřejnila první záběry z nasazení zbraně na bojišti.  „Naše armáda pokračuje ve vývoji Královny sršňů vybavené automatickými zbraněmi,“ uvedla letka k videu.

ČTĚTE TAKÉ: Opilý ruský velitel měl posílat brance na smrt u Avdijivky. Místo trestu dostal metál

Vzdušná zbraň má na přední části připevněný kulomet AK-47 a je schopna vystřelit příval nábojů najednou. Záběry ukrajinského oddílu ukazují, jak se dron vznáší nad rozlehlou válečnou zónou a automatická zbraň ostřeluje ruské cíle.

Ukrajinští vojáci však upozorňují, že zbraň se stále ještě vyvíjí. „Tento test naznačil směr, kterým by se měl tento projekt ubírat dál,“ uvedla nezisková skupina Wild Hornet, která podle svého zakladatele dodává bezpilotní letouny desítkám jednotek.

„Začínali jsme tak, že se nám podařilo vyrobit sérii deseti dronů, které jsme poslali armádě, a ta s nimi zničila dva ruské tanky. A tehdy jsme si uvědomili, že tato technologie změní průběh války. Jeden dron v hodnotě 300 liber (asi devět tisíc korun) by mohl vyřadit tank a další by ho mohl zcela zničit. Tak začal příběh Divokých sršňů,“ uvedl pro deník The Sun Jurij, jeden ze zakladatelů skupiny.

Bezpilotní letouny skupiny Wild Hornet jsou podle deníku Kyiv Post typické tím, že jsou rychlé, velmi obratné a ručně sestavené ukrajinskými dobrovolníky. Navíc mohou sloužit jako sebevražedné drony, mikrobombardéry shazující munici nebo k leteckému průzkumu.

Drony vyvinuté neziskovou skupinou Wild Hornet jsou veliké asi jako kotě a unesou až dvoukilogramový náklad. To je čtyřikrát víc než čínský Mavic 3, dron nejčastěji používaný ukrajinskými silami, který unese pouze 500 gramů. Výrobek od Wild Hornet také stojí zlomek ceny (400 dolarů oproti dvěma až třem tisícům za Mavic, tedy asi devět tisíc korun oproti 45-60 tisícům za Mavic) a létá pětkrát rychleji (150 km/h oproti 30 km/h).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: „Dům smrti“, kde Ukrajinci trénují útoky na Rusy. CNN ukazuje, jak probíhá speciální výcvik

Tagy:
armáda CNN smrt zbraň dron politika obrana vláda AK-47 věda a technika The Sun Kyiv Post technologie a inženýrství vojenské vybavení DJI Mavic 3