Ukrajinci vzali útokem další část Ruska, ale odrazili jsme je, tvrdí gubernátor. Kyjev mlčí

Ukrajinský tank T-72 na hranicích Kurské oblasti

Ukrajinci pálili na Moskvu

Ruské ozbrojené síly zabránily ukrajinskému sabotážnímu a průzkumnému týmu proniknout do Brjanské oblasti, uvedl gubernátor ruského regionu Alexandr Bogomaz. Brjanská oblast sousedí s Ukrajinou i Běloruskem a na východě pak s Kurskou oblastí, kam před více než dvěma týdny vpadly jednotky ukrajinské armády a obsadily část ruského území. Kyjev se k tvrzení ruského regionálního činitele nevyjádřil.

„V Klimovském okrese Brjanské oblasti byl (ve středu) 21. srpna zastaven pokus o průnik ukrajinské sabotážní a průzkumné skupiny,“ uvedl ve středu večer Bogomaz na platformě Telegram. „V současné době je situace na místě střetu stabilizována a pod kontrolou regionálního operačního velitelství,“ poznamenal ruský gubernátor. Ve čtvrtek ráno informoval o sestřelení ukrajinského dronu nad jím spravovaným regionem.

ČTĚTE TAKÉ: Na Rusko prší ukrajinské drony. Plameny zachvátily letiště, hasit se nedaří ani sklad ropy

O pokusu o průnik přes hranice informovali také někteří ruští vojenští blogeři nebo média, poznamenal nezávislý server Meduza. Ruský proválečný kanál Dva majora byl jedním z prvních, který hlásil střety na hranicích. Prokremelské telegramové kanály Mash a Shot tvrdily, že překročit hranici se pokusilo asi 200 bojovníků ukrajinských ozbrojených sil, ale po bojích s vážnými ztrátami ustoupili, píše Meduza. Některé jiné kanály uvedly, že zprávy jsou nepravdivé.

Ukrajinské úřady tyto zprávy z Ruska nekomentovaly. Klimovský okres Brjanské oblasti sousedí s ukrajinskou Černihivskou oblastí. Od Kurské oblasti, kam překvapivě pronikli ukrajinští vojáci 6. srpna, se nachází vzdušnou čarou asi 200 kilometrů.

Ukrajina se brání rozsáhlé ruské vojenské agresi už třetím rokem, ruské úřady od napadení sousední země hlásily několikrát pokusy o průnik diverzních skupin z Ukrajiny. Hranice v Belgorodské nebo Kurské oblasti se opakovaně pokoušely prorazit ruskými občany tvořené formace, které bojují na straně Ukrajiny, a operace obvykle neměly dlouhého trvání.

V srpnu však do Kurské oblasti pronikla přímo ukrajinská armáda, která podle vyjádření Kyjeva obsadila přes 1200 kilometrů čtverečních ruského území, konkrétně okolo devadesáti obcí a pronikla do hloubky přibližně tří desítek kilometrů.

Železobetonové kryty v Kursku

„Dnes začala v Kursku instalace železobetonových krytů,“ oznámil gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov na Telegramu. V regionální metropoli podle něj úřady plánují rozmístit „betonové modulární kryty“ na místech, kde se koncentruje větší množství lidí - například na zastávkách. V Kursku žije přibližně 450 tisíc lidí. Kryty se mají objevit také v Železnogorsku a Kurčatovu, kde se nachází i Kurská jaderná elektrárna.

Podobné kryty rozmístily například u zastávek veřejné dopravy po ruské invazi některá ukrajinská města, jsou vidět například v Charkově, který je nedaleko ruských hranic a je terčem častých vzdušných útoků, dále v pravidelně Rusy ostřelovaném Chersonu, jenž se nachází blízko frontové linie, nebo i v Dnipru na východě Ukrajiny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zničené mosty jsou pro Rusy problém. Hrozí jim obklíčení a rekordní kapitulace, tvrdí expert

Tagy:
válka Ukrajina Kursk Rusko Kyjev Telegram ozbrojený konflikt Brjanská oblast Meduza konflikt, válka a mír Alexandr Bogomaz