Zničené mosty jsou pro Rusy problém. Hrozí jim obklíčení a rekordní kapitulace, tvrdí expert

Ukrajinské síly zničily most v Kurské oblasti

Ukrajinské síly zničily most v Kurské oblasti

Ukrajinci v neděli informovali o zničení druhého mostu přes řeku Sejm v Kurské oblasti. V širokém okolí tak zřejmě zbývá už jen jeden funkční most. To podle ukrajinského vojenského experta Vasyla Pehnya představuje pro stovky ruských vojáků v regionu velký problém. Hrozí jim totiž odříznutí a kompletní obklíčení. Analytik Milan Mikulecký naopak tuto variantu nepovažuje za příliš pravděpodobnou.

Ukrajinskému letectvu se podle jejich velitele Mykoly Oleščuka podařilo nejdříve kompletně zničit most u obce Gluškovo. Následoval úspěšný útok na další most u vesnice Zvannoje, který ho dle zveřejněných záběrů pravděpodobně rovněž vyřadil z provozu. V oblasti tak už zbývá jediný nepoškozený most u vesnice Karyž.

O aktuální situaci v Kurské oblasti mluvil na CNN Prima NEWS analytik Milan Mikulecký:

„Evidentně je to snaha Ukrajinců možná jen omezit Rusům logistiku, to znamená přísun nových lidí, vojenského materiálu, střeliva, paliva a podobně. A nebo – a to možná ještě spíš – se nám začíná rýsovat oblast, kterou chtějí Ukrajinci kontrolovat a udržet. Protože řeka Sejm by byla takovou přirozenou překážkou pro případné ruské pokusy o osvobození území, které nyní Ukrajina kontroluje,“ okomentoval Mikulecký situaci ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové rychle postupují na klíčové ukrajinské město. Jeho pád by Putina přiblížil jednomu z cílů

Agentura Unian poznamenává, že pokud by se Ukrajincům podařilo zničit všechny tři mosty přes řeku Sejm, ocitla by se v oblasti působící ruská armáda v pasti. Z jedné strany by ji odřízla těžko překročitelná řeka, z druhé pak ukrajinská hranice. V „kotli“ by se tak mohlo ocitnout až 800 ruských vojáků. Unian nevylučuje, že už se začali stahovat, protože se objevily informace o budování pontonových mostů.

Vasyl Pehnya ale upozorňuje, že tento způsob překonání řeky je značně riskantní. „Pokud Rusové začnou procházet přes pontony, můžeme je zničit. Hrozí jim rekordní kapitulace. Ten ústup nemůže být moc organizovaný, protože už teď můžeme říct, že dva ze tří mostů (přes řeku Sejm) jsou mimo provoz,“ cituje Unian vojenského experta.

Mikulecký: K obklíčení Rusů jsem skeptický

Podobného názoru je i poradce starosty Mariupolu v exilu Petro Andrjuščenko. „Rusům zůstal poslední most. To je staví před volbu, že se buď vzdají, nebo ustoupí. Vyklizení pozic jim ale z dlouhodobého hlediska znemožní návrat do této části Kurské oblasti nebo protiútok na Sumskou oblast. Zvětšení námi kontrolované zóny by radikálním způsobem změnilo bezpečnostní situaci pro Sumskou oblast,“ oznámil podle Unianu na Telegramu.

Možnosti obklíčení většího počtu ruských vojáků v Kurské oblasti Mikulecký příliš nevěří. „Byla by to skvělá zpráva, ale v tuhle chvíli jsem k tomu poměrně skeptický. Rusové se ale musí preventivně připravit na to, že Ukrajinci by mohli najít ještě nějaké zálohy a pokusit se prorazit dál směrem ke Kursku. Ale nepředpokládám to,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Ukrajinské síly zahájily překvapivý útok v Kurské oblasti 6. srpna. Dobyly podle dřívějšího vyjádření Syrského území o rozloze 1150 kilometrů čtverečních a 82 obcí včetně okresního města Sudža a podle odhadů se zmocnily i stovek zajatců, a to i z řad branců povolaných k povinné službě v ruské armádě. Ty ruský prezident slíbil nenasadit do bojů.

Tagy:
válka Ukrajina politika CNN Prima NEWS Kursk Sejm ozbrojený konflikt Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace obklíčení Kurská oblast UNIAN konflikt, válka a mír Sudža