Turek znovu pod ostrou palbou kritiky. Zlatej tatíček Hitler a kulaté číslo 88, psal před lety

Filip Turek

360° (155)

Lídr koalice Přísaha a Motoristé Filip Turek čelí znovu ostré kritice kvůli příspěvkům, které v minulosti zveřejnil na sociálních sítích. Například v roce 2013 mluvil o Adolfu Hitlerovi jako o „zlatém tatíčkovi“. Na jeho Facebooku bylo dostupných také několik příspěvků týkajících se čísla 88. Turek již několikrát odmítl, že by choval sympatie k neonacismu.

Na Turkovy výroky týkající se nacistického Německa, Adolfa Hitlera či fašistické Itálie upozornil spolupředseda Zelených Michal Berg na sociální síti X. Postupně přidal do vlákna několik kontroverzních příspěvků, které Turek sdílel na svém Facebooku mezi roky 2013 až 2018. Zmíněná prohlášení už v současnosti na jeho profilu nejsou viditelná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další kontroverze kolem Turka? Proháněl se v autě se zdviženou pravicí. Případ řeší policie

„Možná je už vážně pozdě. Zlatej tatíček Hitler,“ napsal Turek například v roce 2013. O muži zodpovědném za rozpoutání nejkrvavějšího ozbrojeného konfliktu v historii a za masové vyvražďování Židů se lídr Přísahy a Motoristů vyjadřoval vcelku běžně.

To samé platilo o čísle 88, které značí neonacistickou symboliku. „Tankuji 88 litrů ne proto, že by se mi do Mamuta víc nevešlo. To číslo mi připadá velmi kulaté,“ pochlubil se před lety.

Redakce CNN Prima NEWS Turka požádala o vyjádření. Ten zatím na otázky nereagoval. Politik se částečně odmlčel i na sociální síti X. Více aktivní je však na Instagramu, kde často sdílí videovzkazy svých podporovatelů. Ti – stejně jako Turek – odmítají jakákoliv nařčení z podpory neonacismu.

„Jestli je Filip Turek neonacista, tak já jsem tím pádem čínská váza,“ napsala jedna z jeho podporovatelek. Turek už ve středu večer sdílel video, na němž vystupuje s židovským podnikatelem Aaronem Günsbergerem. „Celá tahle snaha udělat z Filipa Turka neonacistu mě opravdu štve. Filipa Turka sice neznám celý život, ale znám ho delší dobu a rozhodně není neonacista. Maximálně tak debil,“ řekl Günsberger ve videu.

Podpora Zlatého úsvitu

Internetem také začal kolovat snímek z roku 2013 z Karlových Varů. Turek na fotografii zvedal z okna auta pravici, což připomínalo gesto nacistického pozdravu. Případem se již zabývá policie. Turek podezření nepřímo odmítl na Instagramu, když demonstrativně zveřejnil fotku Danuše Nerudové a Jana Farského (oba STAN) z letošní kampaně. Podporovatelé Starostů, kteří stáli za zmíněnou dvojicí, mávali pravými horními končetinami, což také mohlo připomínat pozdrav pravicí.

Kritici Turka rovněž upozorňují na událost z roku 2016, kdy měl závodit v helmě s logem řecké neonacistické strany Zlatý úsvit. Turek se na Instagramu hájil následovně: „To jsem nevěděl, že staří Řekové a Versace jsou mimo jiné nacisti, když dávají na své výtvory symboly meandru.“

Jenže i v tomto případě Turek doplatil na skutečnost, že si před svou kandidaturou nepromazal některé své staré příspěvky na sociálních sítích. „Vy všichni, kteří nevíte, co znamená meandros na mé formulové přilbici… Je to znak Zlatého úsvitu, poslední naděje Řecka. Smrt všem levičákům, kteří rozkládají Evropu,“ prohlásil v roce 2016.

Přísaha ve čtvrtek dopoledne médiím poskytla další překvapivé prohlášení. „Vzhledem k velmi vyhrocené situaci a také s ohledem na informaci, že moderátorka CNN Prima NEWS Pavlína Wolfová čelí po pondělním duelu s Danuší Nerudovou osobním útokům, se Filip Turek (i přesto, že eskalace situace a osobní útoky nezačaly ze strany jeho týmu) rozhodl přispět ke zklidnění atmosféry,“ uvedl mluvčí hnutí Ondřej Požár pro CNN Prima NEWS.

„Po důkladném zvážení jsem se rozhodl zrušit svou účast ve všech debatách před volbami, a tím učinit první krok ke zklidnění napjaté situace. Jsem si vědom toho, že by druhá strana mou neúčast mohla znovu využít v negativní štvavé kampani, čímž by znovu jen eskalovali již napjatou situaci. Chci proto apelovat na všechny volební týmy, aby se spolu s námi podílely na zklidnění situace,“ dodal Turek.

Tagy: