Ukrajinky byly opilé a dělaly problémy, tvrdí rodina obviněného. Zbité ženy to popisují jinak

Muž, který v Plasích zbil dvě Ukrajinky, skončil ve vazbě.

Kdo je agresor, který zbil Ukrajinky v Plasích

Napadení dvou Ukrajinek v Plasích na Plzeňsku šokovalo veřejnost. Podle výpovědi zbitých žen měla být důvodem k agresi Zdeňka H. jejich národnost. Příbuzní osmačtyřicetiletého majitele kolotočů ale tvrdí, že ženy byly opilé a vyvolávaly konflikty. Soud muže poslal v pátek do vazby.

Podle zjištění redakce Krimi zpráv nepocházel obviněný muž z Plzně, ale na pouti v Plasích, kde k incidentu došlo, provozoval atrakce.

ČTĚTE TAKÉ: Tvrdé drogy, násilí a nevěra. Známí popsali mrazivé okolnosti vraždy ženy na pražském Žižkově

„Zdeněk balil dětský vláček, který se složí a pak se nakládá na vozík. Vzal auto a jel pro něj. Na vozíku ale seděly Ukrajinky, byly opilé a odmítaly vstát a odejít. Měly víc konfliktů na pouti, ani na ostatní atrakce je už nikdo z kolegů nechtěl pouštět. Místo aby vstaly a on mohl vlek zapřáhnout, tak začaly nadávat. Jak to dopadlo, nechápeme, Zdeněk nikdy nebyl nějaký násilník či útočník, vždycky věci naopak uklidňoval,“ sdělil webu iDNES.cz příbuzný Václav B., majitel lunaparku Eden, který měl také na pouti v Plasích atrakce. Muž pak v telefonátu pro CNN Prima NEWS uvedl, že obě ženy měly být „opilé jak zákon káže“.

Tato výpověď se však neshoduje s tvrzením zbitých Ukrajinek, které podle svých slov jen seděly na chodníku a povídaly si, když u nich zastavilo auto. Řidič se jich měl zeptat, zda jsou z Ukrajiny. Když řekly, že ano, poodjel, ale po chvíli se k ženám, s nimiž byly na místě i jejich děti, vrátil a zaútočil na ně.

„Bouchnul mě pěstí do levé strany, chytil za vlasy. Křičel: ,Ukrajina, Ukrajina,‘ a začal sprostě nadávat,“ přiblížila CNN Prima NEWS útok čtyřiačtyřicetiletá Tetiana, která muži během napadení sebrala klíče od auta, aby z místa nemohl odjet. V tu chvíli ale přišli k ženě další dva muži. „Začal ji ještě v autě bít a roztrhal jí halenku. Já jsem šla k němu a ptala se, co to dělá, a on začal bít i mě. Pak si už nic nepamatuju. Ztratila jsem vědomí,“ uvedla čtyřiatřicetiletá Lilia. Lékaři ve Fakultní nemocnice Plzeň ji museli operovat. V nemocnici byla tři dny.

Verzi útočníkova příbuzného pak zpochybňuje také žena, která provozuje ubytovnu, kde cizinky bydlí. „Jsem ji jistá, že nevyprovokovaly nic. Ty holky u nás bydlí rok a jsou to opravdu klidné ženy,“ řekla redakci po telefonu provozovatelka ubytovny.

PODÍVEJTE SE: Napadení v Plasích vidí každá strana jinak.

Zdeňka H. policie brzy dopadla a obvinila z ublížení na zdraví a výtržnictví. Spoutaný 48letý Zdeněk H. dorazil v pátek do budovy soudu v doprovodu policistů. Zhruba za hodinu a půl bylo jasno – soudkyně obviněného poslala do vazby. Šlo o takzvanou vazbu koluzní, to aby neovlivňoval nevyslechnuté svědky a také další spolupachatele.

Že byla jedna z napadených žen pod vlivem alkoholu v sobotu CNN Prima NEWS potvrdila zdravotnická záchranná služba, která ji převážela do nemocnice. Muži každopádně za těžké ublížení na zdraví hrozí až pět let vězení. Podle redakcí osloveného advokáta v podobných případech lidé s podmínkou většinou nevyváznou. „Naprosto reálné je, že budou odsouzeni k nepodmíněnému trestu odnětí svobody,“ sdělil CNN Prima NEWS advokát Petr Ptáček.

Zdeňka H. jeho známí popisují jako bezproblémového

Muž patří k jednomu z největších kolotočářských klanů v Česku s nejdelší historií a do tohoto incidentu měl čistý trestní rejstřík. Podle informací deníku iDNES jezdí s autodromem, řetízkovým kolotočem nebo dětským vláčkem a nafukovacími skákacími hrady už dvacet let například do Bochova na Karlovarsku. Starosta obce Miroslav Egert pro web sdělil, že jednání s ním bylo vždy bezproblémové: „Nikdy na mě nepůsobil jako nějaký násilník. Provozování atrakcí je pro ně rodinná tradice, firmu zdědil před třemi, čtyřmi lety po otci a začal vystupovat sám za sebe. Já o něm nemohu říct nic špatného.“

A podobnou zkušenost s majitelem pouťových atrakcí mají i v Litohlavech, kam mužova rodina jezdí desítky let: „Zdeněk sem jezdí roky, je mi jasné, že mezi lidmi je vůči Ukrajincům nevraživost, protože na ně často ukazují jako na ty, kdo dostávají od státu dávky, ale na Zdeňka nemůžu říct křivé slovo. Prostě nemůžu. A nikdy tu nebyl žádný konflikt,“ popsal předseda TJ Litohlavy Karel Nekut.

PODÍVEJTE SE, jak incident popsaly zbité ženy:

Tagy: