Ukrajinská šermířka prodává vlastní Barbie, jedinou na světě. Výtěžek daruje vojákům

Ukrajinská šermířka Olha Charlanová bojuje s ruskou agresí prostřednictví panenky Barbie.

Charlanová draží Barbie

Ukrajinská šermířka Olha Charlanová se podruhé v krátké době stala centrem pozornosti. Nejprve nepodala ruku své šermířské kolegyni z Ruska a nyní se rozhodla prodat panenku Barbie, která vznikla právě podle ní. Její jedinou kopii na světě se rozhodla vydražit, výtěžek věnuje zraněným ukrajinským vojákům.

Olha Charlanová má v šermu za sebou celou řádku úspěchů. Do povědomí širší veřejnosti se ale dostala až před pár týdny. Stačilo na mistrovství světa v Miláně nepodat ruku ruské soupeřce a začal pořádný kolotoč. Čtyřnásobná mistryně světa byla diskvalifikována.

Po vlně kritiky ale mohla nastoupit alespoň do soutěže družstev a povinné podání ruky bylo z pravidel vypuštěno, dodatečně za své gesto dokonce ve své vlasti dostala i vyznamenání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo podporuje Putinovu válku? Dopingová krasobruslařka, šachový velmistr i kapitán sborné

Teď Charlanová těží z nabyté popularity a zájmu o film Barbie, který dobývá kina. Dala do dražby svou unikátní panenku.

„Ahoj lidi. Tohle je moje panenka Barbie, její jediná kopie na světě. Rozhodli jsme se ji vydražit pro charitu. Peníze půjdou na rehabilitaci ukrajinských vojáků, kteří trpěli kvůli válce,“ uvedla Charlanová na svém Instagramu.

Panenka s blonďatými vlasy v šermířském úboru a s fleretem vznikla v roce 2020 v rámci speciální série k Mezinárodnímu dni žen.

Svou vlastní panenku má celá řada výjimečných žen ze světa hudby, filmu, vědy, politiky a sportu. Dočkala se jí třeba královna Alžběta a pochlubit se jí může i trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká.

PŘIPOMEŇTE SI: Svalnatý Fiala jako Ken, Schillerová coby Barbie. Češi se bavili aplikací na úpravu fotografií

Tagy:
dražba panenka Barbie ruská invaze na Ukrajinu šermíř Olha Charlanová